Два ратна брода америчке морнарице која дјелују у регији Блиског истока захваћена су епидемијом коронавируса, приопћила је морнарица у петак, док се оба враћају у луку у Бахреину.

Десетак војника на Ју-Ес-Ес Сан Диего, амфибијском ратном броду, тестирано је позитивно на КОВИД-19, приопћила је комодор Рибека Рибариш гласноговорница Пете флоте са сједиштем у Бахреину.

Крузер с крстарећим ракетама Ју-Ес-Ес Филипин Си такођер је потврдио неколико случајева заразе с КОВИД-19, додала је.

-Сви позитивни случајеви изолирани су на палуби и бродови остају у рестриктивном КОВИД “балону” – казала је Рибариш за Асосјејшед Прес.

-Повратак у луку и медицинска подршка координирани су са земљом домаћином и бахреинским министарством здравства – додала је.

Сан Диего плови са скоро 600 морнара и маринаца, док Филипин има око 380 морнара.

Пета флота патролира водотоцима Блиског истока. Њени бродови често су имали напете сусрете с иранским у Перзијском заљеву и у Хормушком мореузу, уском улазу у залив кроз који пролази 20 посто укупне свјетске трговине нафтом.

Највећа епидемија вируса у америчкој морнарици до сада је забиљежена на носачу зракоплова Ју-Ес-Ес Тиодор Рузвелт, који је морао бити усидрен у Гуаму скоро два мјесеца у прошлој години.

Више од 1.000 његових морнара тестирано је позитивно и један је преминуо. На крају је скоро свих 4.800 чланова посаде послано на обалу Гуама у двотједну карантену.

Немогућност заповједништва брода да се носи с епидемијом ескалирала је у једну од највећих криза америчког војног челништва у посљедњим годинама.

Капетан брода, који је упозоравао на бржу акцију да се заштити његова посада од вируса који се брзо ширио, смијењен је и промоција адмирала с брода је одгођена.