Током посљедња 24 часа у Босни и Херцеговини је пријављено најмање 99 новозаражених коронавирусом. Од тог броја 41 у ФБиХ, 48 РС и 10 у Брчко дистрикту. Преминуло је најмање 11 особа- по једна из ФБиХ и Брчког и девет из РС.

У ФБиХ 41 нови случај заразе, једна особа преминула

У протекла 24 часа, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 1.480 узорака, од којих је 41 позитиван на коронавирус. Истовремено, од посљедица Ковида-19 преминула је једна особа.

Нови случајеви заразе регистровани су у свим кантонима у Федерацији БиХ, осим у Посавском.

До сада је тестирано укупно 676.015 узорака, а коронавирус је потврђен код 133.270 особа.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ излијечено је 122.314 пацијената. У протекла 24 часа, опорављена су 103 пацијента.

С данашњим даном, број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5.219.

НАПОМЕНА: Због непотпуног извјештавања приватних лабораторија, подаци нису комплетирани.

У РС 48 новозаражених, преминуло девет особа

Током протекла 24 часа, у Републици Српској извршено је тестирање 537 лабораторијских узорака, а коронавирус је потврђен код 48 особа. Истовремено, од посљедица Ковид-19 преминуло је девет особа.

Из Института за јавно здравство РС су навели да су заражене 23 мушке и 25 женских особа, од којих су шест млађе, 24 средње и 18 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, шест особа је из Гацка, пет из Зворника, четири из Бањалуке, по три из Бијељине, Козарске Дубице, Лакташа и Сокоца, по двије из Добоја, Котор Вароша, Теслића, Угљевика и Шамца и по једна из Братунца, Брода, Источног Новог Сарајева, Кнежева, Модриче, Петрова, Приједора, Прњавора, Фоче, Челинца и Шековића.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је девет смртних случајева код којих је потврђено присуство коронавируса. Ради се о особама средње и старије животне доби од којих су двије особе из Котор Вароша и по једна из Угљевика, Бијељине, Братунца, Шамца, Модриче, Петрова и Лакташа.

До сада је у Републици Српској потврђено 64.034 случаја коронавируса, а преминуло је укупно 3.676 особа код којих је потврђен тест на вирус.

У Републици Српској до сада су се опоравиле 45.923 особе, а тестиране су укупно 274.452 особе.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 295 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 123, а у осталим болницама 172. На респиратору је 37 особа (21 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 16 у осталим болницама).

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 2.894 особе, а надзор је завршен код 192.369 особа.

У Брчком заражено још десет особа, једна преминула

У протекла 24 часа, у Брчко дистрикту је регистровано десет новозаражених коронавирусом. Истовремено, једна особа је преминула од посљедица Ковид-19.

Од почетка епидемије, у Брчко дистрикту је заражено 6.634 особа, а преминуло је 327 људи.

Број излијечених повећан је на 6.113, а тренутно су 194 активна случаја заразе.

У КС 11 новозаражених, једна особа преминула

Протеклог дана у Кантону Сарајево је на коронавирус тестирано 469 особа, а код 11 је потврђена зараза. У истом периоду, од посљедица заразе опоравило се 18 особа, док је од посљедица Ковид-19 преминула једна особа.

Од поменутог броја новозаражених, њих шест припада породичним кластерима или контактима са раније зараженим особама, због чега су у самоизолацији од раније.

Тренутно су у КС хоспитализована 62 пацијента, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву 27, а у Опћој болници “Прим.др. Абдулах Накаш” 35 пацијената. На респиратору су три пацијента у КЦУС-у. У исто вријеме, кисеоничку подршку дисању изнад 15 литара у минути у Опћој болници користе три пацијента, док на КЦУС-у, према посљедњем извјештају, није било пацијената који користе ову врсту кисеоничке подршке. У протекла 24 часа са хоспитализације је отпуштено пет особа.

Кантон Сарајево данас биљежи 265 активних случајева КОВИД-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налази 1.684 особа. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 52.455 особа заражених коронавирусом и 50.920 излијечених. Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана, просјечан број заражених је 13, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 21.

Из Кризног штаба Министарства здравства КС саопштавају да процес вакцинације у Зетри протиче према плану.

“Данас ће се завршити вакцинисање са расположивим количинама вакцина и направиће се пауза до уторка наредне седмице. Од уторка се наставља имунизација становништва према приоритетима, укључујући и онколошке пацијенте, према списковима са Клиничког центра Универзитета у Сарајеву. У уторак ће почети и ревакцинација“, наводе из Кризног штаба.