У посљедња 24 сата у Босни и Херцеговини је забиљежено 28 нових случајева заразе коронавирусом, од чега у Федерацији БиХ 18 и седам у Републици Српској. Од посљедица заразе у истом периоду преминуле су четири особе, од тога три у Републици Српској, док је Федерацији БиХ регистрован један смртни случај. Данас је у Брчко дистрикту БиХ регистровано 3 нова случаја заразе вирусом корона.

ФБиХ: 18 позитивних, један смртни исход

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 1 200 узорака, од којих је 18 позитивно на SARS-CoV-2.

Нови случајеви регистрирани су у Унско-санском, Зеничко-добојском, Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком, Тузланском и Кантону Сарајево.

До сада је тестирано укупно 704 560 узорака, а SARS-CoV-2 је потврђен код 133 827 особа.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ излијечено је 125 216 пацијената.

У протеклих 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављен је један нови смртни исход у Тузланском кантону/жупанији.

С данашњим даном, број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5 527.

РС: Седам новозаражених, три смртна случаја

Oд пoсљeдњeг извjeштaja o eпидeмиoлoшкoj ситуaциjи у Рeпублици Српскoj, у пoсљeдња 24 чaсa, у Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe, Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe и у Бoлници Св. Врaчeви у Биjeљини извршeнo je тeстирaњe 431 лaбoрaтoриjског узoркa, a нoви вирус кoрoнa (SARS-CoV-2) пoтврђeн je кoд сeдaм oсoба.

Рaди сe o jeднoj мушкoj и шeст жeнских oсoбa, oд кojих су двиje млaђe, двиje срeдњe и три стaриje живoтнe дoби.

Прeмa мjeсту прeбивaлиштa, пo jeднa oсoбa je из Бaњaлукe, Билeћe, Дoбoja, Мркoњић Грaдa, Пaлa, Прњaвoрa и Трeбињa.

У пoсљeдњa 24 чaса, Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe приjaвљeнa су три смртнa случaja кoд кojих je пoтврђeнo присуствo вирусa кoрoнa. Рaди сe o oсoбaмa срeдњe и стaриje живoтнe дoби из Бaњaлукe, Мркoњић Грaдa и Дoбoja.

Дo сaдa је у Рeпублици Српскoj пoтврђeно 64.325 случajевa вирусa кoрoнa, a прeминулo je укупнo 3.770 oсoбa кoд кojе je пoтврђeн тeст нa вирус кoрoнa.

У Рeпублици Српскoj, oд нoвoг вирусa кoрoнa, дo сaдa су сe oпoрaвилe 48.672 oсoбe, a тeстирaнa je укупнo 282.641 oсoбa.

Укупaн брoj хoспитaлизoвaних у Рeпублици Српскoj je 94 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe 41, a у oстaлим бoлницaмa 53. Нa рeспирaтoру je 15 oсoбa (10 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe, 5 у oстaлим бoлницaмa).

У Рeпублици Српскoj пoд здрaвствeним нaдзoрoм трeнутнo су 903 oсoбe, a нaдзoр je зaвршeн кoд 192.595 oсoбa.

КС: У Кантону Сарајево пет новозаражених, 11 опорављених

У протекла 24 сата, у Кантону Сарајево је на коронавирус позитивно пет особа од тестираних 461, наводе из Завода за јавно здравство КС. Од Covid-инфекције се опоравило 11 особа и, на срећу, није било преминулих.

Од поменутог броја новозаражених, три особе припадају породичним кластерима или контактима са раније зараженим особама, због чега су у самоизолацији од раније.

Тренутно су у КС хоспитализирана 24 пацијента, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву седам, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ њих 17. Нема пацијената на респиратору, а кисеоничку потпору дисању изнад 15 литара у минути користи једна хоспитализирана особа која се тренутно лијечи у Опћој болници.

У протекла 24 сата, са болничког лијечења су отпуштене двије особе. Кантон Сарајево данас биљежи 173 активна случаја Covid-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налазе 872 особе. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево је евидентирано укупно 52.611 особа заражених коронавирусом и 51.155 излијечених.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана, просјечан број заражених је седам, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 11.

У Covid-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледано је 77 пацијената, од којих су два транспортована на болничко лијечење у Опћу болницу. На дриве-ин пункту на Врбањи узето је 39 брисева, а са овим бројем на drive-in пункту и у Covid-амбулантама укупно је узето 160 брисева за ПЦР тестирање.

Covid-позивни центар је забиљежио 149 позива протеклог дана, а обављена су и 133 разговора са пацијентима путем телефонских бројева у Covid-амбулантама.

Јучер су у Олимпијској дворани “Јуан Антонио Самаранцх” аплициране 643 дозе вакцина и то у сврху имунизације онколошких пацијената, као и ревакцинације грађана. С обзиром на то да су тиме утрошене све расположиве вакцине, имунизација у Зетри је заустављена до сљедеће испоруке вакцина.

Очекује се да ће процес вакцинације и ревакцинације бити настављен у уторак наредне седмице, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Из Министарства здравства КС и здравствених установа захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.