У Босни и Херцеговини је током протекла 24 сата регистровано 67 нових случајева заразе коронавирусом. У Федерацији БиХ је 55 новозаражених, у Републици Српској 11, док је у Брчко дистрикту једна особа позитивна на SARS-CoV-2. Преминуле су двије особе, једна у ФБиХ и једна у РС-у.

У ФБиХ 55 позитивних, један смртни случај

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављена су 1.352 узорка, од чега је 55 позитивно на SARS-CoV-2.

Нови случајеви регистрирани су у Унско-санском, Средњобосанском, Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком, Тузланском, Кантону Сарајево и Кантону 10.

До сада је тестирано укупно 750.955 узорака, а SARS-CoV-2 је потврђен код 134.559 особа.

У протекла 24х, у Федерацији БиХ пријављен је један смртни исход у Кантону Сарајево.

Укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5.542.

У РС-у 11 новозаражених, преминула једна особа

У посљедња 24 часа, у Републици Српској извршено је тестирање 341 лабораторијског узорка, а вирус корона потврђен је код 11 особа.

Ради се шест мушких и пет женских особа, од којих су три особе млађе, шест средње и двије особе старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, пет особа је из Бањалуке, двије из Козарске Дубице и по једна особа је из Бијељине, Новог Горажда, Сокоца и Требиња.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај. Ради се о женској особи старије животне доби из Добоја.

До сада је у Републици Српској потврђено 64.457 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 3.809 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада су се опоравиле 56.033 особе, а тестирано је укупно 290.406 особа.

Укупан број хоспитализованих је 39, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 22, а у осталим болницама 17. На респиратору су двије особе (једна у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, једна у осталим болницама).

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 103 особе, а надзор је завршен код 193.668 особа.

У КС једна особа преминула, 20 новозаражених и 15 опорављених

У протекла 24 сата, у Кантону Сарајево потврђено је 20 нових случајева заразе коронавирусом, тестиране су 632 особе, а од Covid-19 инфекције опоравило се 15 пацијената. Једна особа је преминула од посљедица ове инфекције.

Тренутно је на болничком лијечењу 25 пацијената, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву 13, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш” 12. Од укупног броја хоспитализираних, 18 пацијената има акутну инфекцију, а седам је збринуто због пост Covid компликација или се налазе на опсервацији/тријажи.

Један пацијент је на респиратору, а два користе кисеоничку потпору дисању кисиком изнад 15 литара у минути.

Кантон Сарајево данас биљежи 97 активних случајева Covid-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налазе 752 особе. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 52.946 особа заражених коронавирусом и 51.559 излијечених.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана просјечан број заражених је 14, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 23.

У Цовид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледано је 60 пацијената, од којих нико није транспортован на болничко лијечење. На дрajв-ин пункту на Врбањи и у Covid-амбулантама узето је укупно 117 ПЦР брисева.

У току протеклог дана вакцинисано је 2.576 особа.

Од данас и у наредна два дана на Зетри ће бити “Дани отворених врата”, односно приступ вакцинацији ће имати сви грађани, у капацитету дневне вакцинације до 4.000 доза.

Министарство здравства КС и здравствене установе захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера, саопћено је из Службе за протокол и прес Кантона Сарајево.