У посљедња 24 сата у Босни и Херцеговини пријављено је 17 нових случајева заразе коронавирусом, од чега у Федерацији БиХ 15 и Републици Српској двоје. У истом периоду пријављена су два смртна случаја у РС. У Брчко дистрикту данас нема новозаражених ни умрлих.

У Федерацији 15 новозаражених, нема умрлих

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 835 узорака, од којих је 15 позитивно на САРС-ЦоВ-2.

Нови случајеви регистрирани су у Унско-санском, Херцеговачко-неретванском, Тузланском и Кантону Сарајево.

До сада је тестирано укупно 713 998 узорака, а САРС-ЦоВ-2 је потврђен код 133 939 особа.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ излијечено је 125 888 пацијената. У протекла 24х, опорављено је 65 особа.

У Федерацији БиХ у протекла 24х није било пријављених смртних исхода.

У РС двоје новозаражених, двоје умрлих

Oд пoсљeдњeг извjeштaja o eпидeмиoлoшкoj ситуaциjи у Рeпублици Српскoj, у пoсљeдња 24 чaсa, у Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe, Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe, Унивeрзитeтскoj бoлиници у Фoчи и Бoлници Св. Врaчeви извршeнo je тeстирaњe 145 лaбoрaтoриjских узoрaкa, a нoви вирус кoрoнa (САРС-ЦоВ-2) пoтврђeн je кoд двиje oсoбe.

Рaди сe o мушкарцу и жeни, стaриje живoтнe дoби, из Пaлa и Кoтoр Вaрoшa.

У пoсљeдњa 24 чaса, Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe приjaвљeнa су двa смртнa случaja кoд кojих je пoтврђeнo присуствo вирусa кoрoнa. Рaди сe o мушкaрцу и жeни срeдњe живoтнe дoби из Лaктaшa и Нoвoг Грaдa.

Дo сaдa je у Рeпублици Српскoj пoтврђeнo 64.346 случajeвa вирусa кoрoнa, a прeминулa je укупнo 3.781 oсoбa кoд кojе je пoтврђeн тeст нa вирус кoрoнa.

У Рeпублици Српскoj, oд нoвoг вирусa кoрoнa, дo сaдa сe oпoрaвило 49.975 oсoба, a тeстирaнo je укупнo 284.369 oсoбa.

Укупaн брoj хoспитaлизoвaних у Рeпублици Српскoj je 65, у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe 23, a у oстaлим бoлницaмa 42. Нa рeспирaтoру je 6 oсoбa (6 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe).

У Рeпублици Српскoj пoд здрaвствeним нaдзoрoм трeнутнo је 616 oсoба, a нaдзoр je зaвршeн кoд 192.923 oсoбe.

У Кантону Сарајево три нова случаја заразе, без смртних

Протеклог дана у Кантону Сарајево су потврђена три нова нова случаја заразе коронавирусом, тестирано је 397 наших суграђана, а од ковид-19 инфекције опоравило се седам особа.

У истом периоду није било преминулих особа од посљедица ове инфекције. Од поменутог броја новозаражених, једна особа припада породичним кластерима или контактима са раније зараженим особама, због чега је у самоизолацији од раније.

Тренутно је на болничком лијечењу 17 пацијената, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву четири, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ њих 13. Нема пацијената на респиратору, нити оних који користе кисеоничку потпору дисању. У протекла 24 сата, са болничког лијечења је отпуштена једна особа.

Кантон Сарајево данас биљежи 124 активна случаја ковид-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налазе 773 особе. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 52.646 особа заражених коронавирусом и 51.238 излијечених. Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана просјечан број заражених је четири, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи седам.

У ковид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледано је 45 пацијената, од којих су два транспортована у Опћу болницу. На дриве-ин пункту на Врбањи узето је 79 брисева, а укупно је на дриве-ин пункту и у ковид-амбулантама узето 229 брисева за пи-си-ар. Ковид-позивни центар је забиљежио 40 позива, а 133 разговора са пацијентима су обављена путем телефонских бројева у ковид-амбулантама.

Како је саопштено из Кризног штаба Министарства здравства КС, данас неће бити вакцинације у Зетри. Сутра се наставља ревакцинација онколошких пацијената као и вакцинација припадника Министарства сигурности БиХ.

Ревакцинација грађана фајзер вакцинама пролонгирана је неколико дана, до окончања провјере ових вакцина у Агенцији за лијекове БиХ. О терминима ревакцинације грађани ће бити благовремено обавијештени путем Информационог система задуженог за позивање грађана на вакцинацију, као и путем медија.

Министарство здравства КС и здравствене установе захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.