У Босни и Херцеговини су у посљедња 24 сата коронавирусом заражене 124 особе, од којих је 96 у Федерацији БиХ, 24 у Републици Српској и четири особе у Брчко дистрикту. На срећу, смртних случајева није било.

У ФБиХ 96 особа позитивно на коронавирус

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 1 946 узорака, од којих је 96 позитивно на САРС-ЦоВ-2.

Нови случајеви регистрирани су у свим кантонима/жупанијама у Федерацији БиХ, осим у Унско-санском и Посавском.

До сада је тестирано укупно 756 059 узорака, а САРС-ЦоВ-2 је потврђен код 134 741 особе.

У протекла 24х, у Федерацији БиХ није било пријављених смртних исхода.

Укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5 542.

У протеклом тједну, у Федерацији БиХ првом дозом цијепљено је 36 078, док је другу дозу примило 14 248 особа.

До сада је у Федерацији БиХ цијепљено укупно 244 996 особа, од чега је 142 713 примило обје дозе.

У Републици Српској за дан 24 новозаражене особе, није било преминулих

У Републици Српској су у посљедња 24 сата коронавирусом заражене 24 особе, док није био преминулих случајева.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској билници у Фочи те у болницама Св. Врачеви у Бијељини и Св. апостол Лука у Добоју у извршено је тестирање 253 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) потврђен је код 24 особе.

Ради се о осам мушкарца и 16 жена, од којих је пет особа млађе, 17 средње и двије особе старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 12 особа је из Бањалуке, три из Приједора, двије из Брода и по једна из Бијељине, Добоја, Зворника, Козарске Дубице, Котор Вароша, Пала и Требиња.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске није пријављен ни један смртни случај.

До сада је у Републици Српској потврђено 64.497 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 3.809 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада су се опоравиле 56.142 особе, а тестирано је укупно 291.198 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 53, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 22, а у осталим болницама 31. На респиратору су 2 особе (1 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 1 у осталим болницама).

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 138 особа, а надзор је завршен код 193.685 особа.

Брчко дистрикт: Четверо новозаражених

У Брчко Дистрикту регострована су четири нова случаја заразе коронавирусом, док смртних случајева није било.

ЗХК: Три новозаражене особе

У протекла 24 сата на подручју Западнохерцеговачког кантона на присуство коронавируса тестиране су 33 особе, док нема ретестираних особа.

Према резултатима Завода за микробиологију и молекуларну дијагностику Свеучилишне клиничке болнице Мостар до 12:00 сати, регистриране су 3 новозаражене особе на присуство коронавируса, из Груда једна мушка и Лјубушког двије женске особе.

Од присуства коронавируса опоравила се једна особа из Широког Бријега.

У самоизолацији налазе се 33 особе.

На подручју ЗХК на присуство коронавируса позитивно је укупно 18 особа.

Кантон Сарајево: За дан 19 новозаражених

У протекла 24 сата, у Кантону Сарајево потврђено је 19 нових случајева заразе коронавирусом, након тестирања 537 узорака. Од Цовид-19 инфекције опоравило се 15 наших суграђана. У истом периоду није било преминулих од ове инфекције.

Тренутно је на болничком лијечењу 40 пацијената, од којих 19 има акутну инфекцију, док су остали “постkовид пацијенти” или се налазе на опсервацији/тријажи. На Клиничком центру Универзитета у Сарајеву лијечи се 28 пацијената, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ њих 12.Нема пацијената на респиратору, док један пацијент користи кисеоничку потпору дисању изнад 15 литара у минути. Са болничког лијечења јучер су отпуштена два пацијента.

Кантон Сарајево данас биљежи 111 активних случајева Kовид-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налазе 803 особе.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана просјечан број заражених је 17, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 28.

Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 53.014 особа заражених коронавирусом и 51.613 излијечених.

Током јучерашњег дана, у Цовид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледан је 61 пацијент, од којих је један транспортован на болничко лијечење.На дриве-ин пункту на Врбањи и у Цовид-амбулантама узето је укупно 207 ПЦР брисева.

У Зетри је јучер аплицирано укупно 1.499 доза вакцина. И данас је, у оквиру “Дана отворених врата”, у Зетри омогућена вакцинација свим грађанима Кантона Сарајево изнад 18 година, без претходних најава. Оваква организација вакцинације ће трајати док се не потроше расположиве вакцине АстраЗенека.

Министарство здравства КС и здравствене установе захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.

У ХНК 13 новозаражених коронавирусом

У протекла 24 сата у Херцеговачко-неретванскоом кантону регистрирано је 13 нових случајева заразе коронавирусом, од 193 тестирана узорка.

Пет је новозаражених из Мостара, три из Чапљине, три из Читлука и двоје из Неума.

У Клиници за инфективне болести СКБ Мостар на болничком лијечењу тренутно је пет болесника, од којих је један на инвазивној механичкој вентилацији, а остали су клинички стабилни.

Кантонални и и опћински санитарни инспектори јучер су издали 10 рјешења о самоизолирању и изолирању, а на снази је 60 рјешења,саопћио је Кризни штаб Министарства здравства, рада и социјалне заштите ХНК-а.