У протекла 24 сата, у Кантону Сарајево потврђено је 11 нових случајева заразе коронавирусом, тестирано је 517 особа, а од Цовид-19 инфекције опоравило се девет особа. У истом периоду, није било преминулих од посљедица ове инфекције.

Тренутно је на болничком лијечењу 37 пацијената, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву 24, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ 13. Један пацијент се налази на респиратору.

Кантон Сарајево данас биљежи 79 активних случајева Цовид-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налази 676 особа. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 52.775 особа заражених коронавирусом и 51.409 излијечених.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана просјечан број заражених је десет, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 16. У Цовид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледана су 33 пацијената, а један пацијент је транспортован на лијечење у Опћу болницу. Укупно су на драјв-ин пункту на Врбањи и у Цовид-амбулантама узета 1.823 бриса, а што обухвата и јучерашње тестирање навијача пред фудбалски меч на Кошеву.

Цовид-позивни центар забиљежио је 165 позива, а обављен је 71 разговор са пацијентима путем телефонских бројева у Цовид-амбулантама.

У току протеклог дана, на Зетри је ревакцинисано и вакцинисано 1.820 особа. Вакцинација грађана, здравствених радника и онколошких пацијената наставља се и данас. Грађани који не добију термин за ревакцинацију путем Информационог система ЗЗО-а, требају доћи у Зетру на дан који је, према плану, раније одређен за њихову ревакцинацију.

Због спречавања стварања гужви испред Зетре и високих температура зрака, апелује се на грађане да стриктно поштују термине који су им назначени у позиву Завода здравственог осигурања КС. У противном ће бити враћени. Министарство здравства КС и здравствене установе захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.

У РС једна новозаражена особа и један смртни исход

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и у болницама Св. Врачеви у Бијељини и Св. апостол Лука у Добоју извршено је тестирање 131 лабораторијског узорка, а нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) потврђен је код једне особе.

Ради се женској особи средње животне доби из Бањалуке.

У истом периоду, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај, а ријеч је о женској особи средње животне доби из Приједора.

До сада је у Републици Српској потврђено 64.386 случајева вируса корона, а преминуле су укупно 3.793 особе код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило 54.328 особа, а тестиране су укупно 287.543 особе.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 34, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 13, а у осталим болницама 21. На респиратору су три особе у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 53 особа, а надзор је завршен код 193.639 особа.