Овдје погледајте најважније вијести о ширењу коронавируса у земљама региона.

Пленковић: Стожеру цивилне заштите нове и веће овласти

Стожер цивилне заштите добит ће нове, веће овласти, најавио је данас премијер Андреј Пленковић најављујући пакет од двадесетак измјена закона које ће Влада сутра са сједнице послати у хитну саборску процедуру како би низом мјера минимализирала негативне посљедице епидемије коронавируса. Битном држи и комплетну централизацију у доношењу одлука, односно веће овласти Националног стожера цивилне заштите на челу с потпредсједником Владе и министром унутарњих послова Давором Божиновићем.

Србија: Још два случаја корона вируса, укупно 57 заражених

У Србији је до 18 часова регистровано укупно 57 потврђених случајева корана вируса, саопштило је Министарство здравља.

Како је наведено, у националној референтној лабораторији Института Торлак до сада је тестирано укупно 316 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.Од последњег извештаја, до 18 часова, тестирани су узорци 15 особа од којих су два позитива и 13 негативних на нови корона вирус.

Црна Гора: Обуставе у ваздушном, друмском и жељезничком саобраћају

Координационо тијело Владе Црне Горе за заразне болести донијело је одлуку да компанија “Монтенегро ерлајнс” привремено обустави летове, а обустављен је и међународни путнички жељезнички саобраћај и аутобуски превоз путника у међународном друмском саобраћају.

Национално координационо тијело јуче је одлучило да Црна Гора затвори граничне прелазе за све странце, осим за оне са сталним или привременим боравком у Црној Гори.

Затворени су и сви угоститељски објекти, тржни центри, дјечје играонице и кладионице.

Раније је донесена одлука о обустави образовно-васпитног рада у јавним и приватним образовним установама, најмање на 15 дана.

У Словенији 253 особе заражене коронавирусом

Број заражених коронавирусом у Словенији повећао се данас с јучерашњих 219 на 253, те се биљеже 34 новообољеле особе, а до сада је укупно обављено 6712 тестова, објавио је у понедјељак словенски Институт за јавно здравље.

Ријеч је о подацима од данас у 14 сати.

Косово: Још два нова случаја корона вируса

Министарство здравља Косова је објавило да су љекарске службе на аеродрому у Приштини у авиону који је летио на релацији Лондон-Приштина данас откриле двије особе заражене вирусом, чиме је број заражених повећан на 15. Ради се о двојици 26-тогодишњака, једном из села Кориша у општини Призрен и други је из Обилића.

Према информацијама из Инфективне клинике, стање девет болесника који су смјештени у њој је стабилно.

У нешто тежем стању, али стабилно, је и особа стара 77 година из села Стубла у општини Витина, чијих је 6 чланова породице такође заражено вирусом КОВИТ-19.

Хрватски сабор од сутра уводи посебне мјере заштите од ширења коронавируса

Хрватски сабор од сутра уводи посебне мјере заштите од ширења коронавируса, те осим већ уведених мјера дезинфекције и обуставе скупних посјета и међународних активности, обуставља и све приватне посјете, уводи заштитне мјере у кантину, као и посебан начин праћења рада Сабора.

Обустављају се сви појединачни и скупни приватни посјети Хрватскоме сабору, а у саборској кантини уводе додатне хигијенске и заштитне мјере за дјелатнике те распоред сједења на сигурној удаљености, приопћила је у понедјељак Служба за медије Хрватског сабора.

У Србију стигла прва помоћ: Тестови за корона вирус из Кине

У Србију је стигла прва помоћ из иностранства у борби са корона вирусом и то из Кине у виду тестова за детекцију овог вируса, саопштено је данас из Владе Србије.

Брнабић: Пооштрићемо мјере Владе Србије

“Пнезионери нису послушали наш апел и све у свему смо на састанку кризнг штаба сви се сложили да је ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа”, рекла је премијерка Ана Брнабић и најавила седницу Владе на којој ће се усвојити додатне мјере.

“Додатно ћемо пооштрити мере за рад ресторана и кафића, односно број људи који могу да буду у кафићима. Нећемо ограничавати број људи, него мере по квадратном метру”, каже Брнабић.

Војска Србије контролисаће јавне објекте, болнице и граничне прелазе

Војска Србије биће ангажована на обезбеђењу и контроли јавних објеката на територији Србије, затим обезбеђењу болница где се врши контрола потенцијално заражених корона вирусом и лечење оболелих, као и на граничним прелазима у циљу пружања помоћи надлежним државним органима на контроли преласка границе, саопштило је данас Министарство одбране.

Припадници Војске Србије биће ангажовани и на оним локацијама где се процијени да има повећаног кретања људи током одвијања редовних активности на тим мјестима, као што су аутобуске и жељезничке станице, аеродроми, поште и слични објекти.

Хрватска: Један сиситем за онлајн наставу под нападом хакера

Онлајн настава посредством тв канала ХРТ3 и Спортске телевизије изводи се успјешно, али је један систем тренутно под нападом хакера што корисницима узрокује потешкоће у приступу одређеним услугама, преносе хрватски медији.

Хрватско Министарство образовања и науке, због ширења вируса корона, почело је да проводи наставу на даљину, али су се већ појавили први проблеми.

Напад је пријављен Министарству унутрашњих послова и достављени су сви подаци како би се и полиција активно укључила у истрагу.

Министар образовања Блаженка Дивјак хакерски напад назвала је “идиотским понашањем”.

Брнабић: Пуно људи на улицама, могућ полицијски сат

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јутрос да уколико се препорука Владе да старији грађани остају у кућама не поштује ниједна мјера Владе Србије неће донијети резултате, и да “уколико буде и даље било оволико људи на улицама” најдрастичнија мјера која ће услиједити биће увођење полицијског часа.

“Без тога Влада јури свој сопствени реп. Уколико се не поштује одлука о максималној кућној самоизолацији, уколико пензионери, старији људи, не сједе кући џаба што смо одложили плаћње рачуна без камата”, казала је Брнабић.

Хрватска: 40 особа пријављено због кршења самоизолације

Водитељ Стожера, потпредсједник Владе и министар унутарњих послова Давор Божиновић извијестио је како су до сада примљено чак 194 дојаве о кршењу правила самоизолације те да је 40 људи због тога пријављено.

“До сада је запримљено 194 дојава о кршењу самоизолације, а нешто око 40 таквих особа је пријављено”, извијестио је Божиновић.

“Није поанта у кажњавању, али ако не иде другачије, нећемо се либити пријављивања и кажњавања јер јавно здравље је на првом мјесту”, поручио је.

Косово: Нова четири случаја, укупно 13 заражених

На Косову евидентирана су нова четири случаја вируса корона, па је укупан број заражених повећан на 13, саопштено је из приштинског Института за јавно здравље.

Нови случајеви су чланови породице Албанца из села Стубла, од Косовске Витине, који је први обољели од вируса корона.

Од синоћ су на снази ванредне мјере које значе забрану било каквих окупљања, као и затварање свих јавних објеката, укључујући вртиће, школе, факултете, студентске домове, продавнице, осим прехрамбених и апотека.

Црна Гора: Тестирано 88 особа, нема обољелих

У Црној Гори су 783 лица под надзором због вируса корона, до сада је тестирано 88 и сви су резултати били негативни, рекао је епидемиолог Игор Галић.

“Важно је да останемо кући како бисмо спријечили ширење инфекције, заштитили старије особе и себе. Најважнија мјера превенције је сапун и вода, квалитетно прање руку”, рекао је Галић.

Хрватска: Седам новозаражених, укупно 56

Коронавирусом у Хрватској заражено је још седам људи, па је укупна бројка 56 заражених, рекао је хрватски министар здравства Вили Берош у понедјељак на конференцији за новинаре Националног стожера Цивилне заштите.

Један од новозаражених је из Ријеке, један из Карловца, а пет је из Загреба, међу којима је и лијечник КБЦ-а Загреб, који се врати из иноземства. Он је смјештен на загребачку Клинику за инфективне болести “Др. Фран Михаљевић”, јавила је Хина.
Извијестио је и да су оздравиле три особе, раније обољеле. До сада је на коронавирус у Хрватској учињено 835 тестирања, од чега је 15 у обради, а 8.464 хрватска грађана су под надзором.

Лончар: Четири болнице резервисане само за заражене коронавирусом

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да су у Србији четири болнице резервисане само за заражене корона вирусом, и то двије е у Београду и по једна у Нишу и Новом Саду.

У Београду ће бити дежурне Клиничко-болнички центар “Драгиша Мишовић” и Земунска болница, у Нишу Клиника за општу хирургију и Институт за плућне болести у Новом Саду, рекао је Лончар.

“Болнице ће променити режим и примаће само хитне случајеве, како би се смањио број посета и тиме смањио ризик од заразе вирусом”, рекао је Лончар.

Србија: Број заражених порастао на 55

У Србији је потврђено седам нових случајева заражених корона вирусом, чиме је број потврђених случајева порастао на 55, саопштило је јутрос Министарство здравља.

У Србији је данас до осам часова регистровано 55 потврђених случајева корона вируса, а тестирана је укупно 301 особа Три особе се налазе у кућној изолацији са лакшом клиничком сликом, док су четири задржане на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања

У Србији проглашено ванредно стање

У Србији је проглашено ванредно стање како би се спријечило ширење вируса корона.

На Косову још четири особе са коронавирусом, укупно девет

Министар здравља Косова Арбен Витиа саопштио је да су још четири особе заражене коронавирусом, чиме је укупан број заражених повећан на девет.

Коронавирусом заражено више од 200 особа у Словенији

Број људи заражених коронавирусом у Словенији до недјеље у 14.00 часова повећан је на 219, објавила је словенска влада.

Пленковић: У Хрватској заражено 49 особа

У Хрватској је 49 људи заражено вирусом корона. Хрватска је прогласила трећи степен приправности у обрани од коронавируса. Разлог улазак вируса у здравствени систем. Трећи степен значи мобилизацију здравства.