Огромни, несагледиви, ненадокнадиви – то су епитети којима се најчешће описују губици у бх. економији проузроковани пандемијом коронавируса. Драстичан пад прихода регистрован је у свим привредним гранама, с тенденцијом даљег погоршања. Док економисти упозоравају да ће се тај тренд наставити, привредници покушавају спасити шта се спасити може.

Свјесно послујемо негативно, покушавајући да привучемо госте и задржимо радна мјеста, поручују из здравствено-туристичког центра ”Бања Врућица”, једне од стотина компанија из области туризма која биљежи огромне губитке. Докад ће моћи тако – ни сами не знају, али признају да је све теже.

АЛЕКСАНДАР РАДОШЕВИЋ, извршни директор за маркетинг и операције ”Бања Врућица”

”Тако да смо ми сви сада негдје на 10 и 30 одсто броја гостију у односу на прошлу годину. Веома је тешко. Лично, наша компанија је задржала пословну политику да задржи све раднике, нисмо никог отпуштали. У овом тренутку идемо на нашу штету.”

А штете у туризму су, из дана у дан, све веће. Хотели који су, у ово доба године, за само један оброк припремали и до хиљаду порција, сада их имају свега тридесетак. Затворене границе довеле су до огромног пада броја туриста, а самим тим и до пада прихода. Тражила се, и даље се тражи, помоћ ентитета и државе.

СЕНАД ХАЛИЛОВИЋ, Удружење туристичких привредника БиХ

”Ми смо тражили отварање граница према другим државама. Током љета, знамо сигурно, у јеку сезоне највише туриста смо имали из Турске и арапских држава, и имамо тренутно упита. Имамо пуно упита за припреме спортских екипа. Ми смо тражили са цовид тестом да се отворе границе према тим туристима.”

Велике финансијске штете забиљежене су и у дрвопрерађивачком сектору, саобраћају, грађевинарству, металској индустрији, угоститељству, трговини. Привредници најозбиљније посљедице очекују на јесен. Посао је, од почетка године, на нивоу Босне и Херцеговине изгубило око 30 хиљада људи. И ту није крај.

САША ТРИВИЋ, предсједник Уније удружења послодаваца РС

”Очекује се да ових дана дође до значајног повећања, и то највише у овим гранама које смо споменули.”

СУХАД ЕЋО, Удружење послодаваца ФБиХ

”Можемо говорити да је то пад од 30, па навише, од 30 до 50 посто, већина фирми биљежи тај пад. Пад је доста присутан код фирми које су извозници.”

Бројке још нису коначне, а о процјенама мало ко жели да говори. Ипак, доступни подаци показују да је ситуација више него озбиљна. Извоз је у првом кварталу 2020. године био за 150 милиона марака мањи него лани. Ништа боље није ни са индиректним порезима. Највећи пад прихода забиљежен је у мају, а разлика премашује 200 милиона марака.