На годишњој конференција поводом Међунардоног дана борбе против корупције, одржаној у згради Парламентарне скупштине БиХ, представљен је нацрт стратегије за борбу против корупције 2020. 2024., те указано на потребу професионализације тијела за спрјечавање корупције.

Конференција је окупила представнике релевантних институција са свих нивоа власти у БиХ, представнике ЕУ и дипломатског кора у БиХ, међународне и регионалне организације и иницијативе које дјелују у БиХ, као и представнике земаља регије и организација цивилног друштва.

Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Калоун Сино рекао је да је најважнија промјена свијести како интитуција, тако и друштва.

“Много је тога изнесено у Приебеовом извјештају, али је најважнија порука надокнадити изгубљено вријеме. Тринаест агенција за борбу против корупције, као и остале институције и НВО, су радиле много на овом нацрту акционог плана, и то тек треба да иде у парламентарну процедуру.
Један од најважнијих састојака је промјена свијести како интитуција, тако и друштва у цјелини, тако да то није нешто на чему се ради само један дан у години, рекао је Сино.

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Катхлин Кавалец истакла је да је корупција у Бих озбиљан проблем који слаби економију, демократију и владавину права.

“Много година је корупција озбиљан проблем у БиХ који, нажалост, слаби економију, демократију и владавину права. Иако је немогуће прецизно измјерити колико је нестало новца у корупцијским аферама, ријеч је о милионима. Некада се чини као узалудна борба када корупција постане саставни дио друштва. Ми се трудимо створити окружење гдје ће грађани ове земље рећи да је доста”, истакла је Кавалец.

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон нагласио је да се грађани БиХ гуше због корпуције.

“Грађани БиХ се широм земље гуше због корупције. Ми желимо дати подршку оним тужиоцима који се уистину боре против корупције, тако да подржавамо “звиждаче”, медије и све оне који су против корупције”, нагласио је Нелсон.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд рекао је да нико није изнад закона.

“Усвајање стратегије јесте битно, али је имплементација кључ. Нико није изнад закона и само када сви примијене овај принцип тада можемо говорити о правој борби против корупције”, казао је Филд.

Овим поводом заказан је и “Марш за жртве корупције” који ће окупити грађане испред Парламентарне скупштине.