Влада Косова је на данашњој сједници усвојила приједлог о увођењу нових мјера против ширења коронавируса због повећаног броја заражених, а које предвиђају забрану рада угоститељских објеката и забрану кретања грађана ноћу.

На приједлог министра здравља Арбена Витие обуставља се рад угоститељских објеката од 6. до 18. априла, а дозвољавају се само услуге “за понијети” и достава хране.

Уводи се и забрана кретања грађана од 22 сата увече до пет ујутру, осим за хитне случајеве.

Све јавне и приватне школе ће прећи на наставу на даљину након једнонедјељног прољећног распуста који је у току, од 12. до 18. априла, док ће универзитети радити “онлине” од 6. до 18. априла.

Према одлуци, од 7. до 18. априла затварају се студенски домови и мензе.

Одлука Владе забрањује дјелатност затворених тржних центара, осим основних услуга у њима као што су продавнице хране и апотеке од 6. до 18. априла, док је у отвореним тржним центрима активност дозвољена уз поштовање препоручених мјера.

Ношење маске која прекрива нос и уста је обавезно, у свим случајевима осим у вожњи са члановима уже породице, на трчању или вожњи бициклом, у шетњи изван стамбених подручја.

Забрањена су сва окупљања са високим ризиком ширења заразе са више од 10 људи, забрањена су окупљања, семинари, тренинзи, вјенчања, породичне забаве.

У јавним и приватним установама може да ради само особље које обавља основне услуге.

Одлука, такођер, предвиђа да страни држављани који улазе на Косово морају имају негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.