Девет породица са око 70 чланова евакуисано је синоћ из насеља “Схоте Галица” у Брекочу, у Ђаковици, јер се њихове куће сматрају угроженим да буду поплављене због непрекидних падавина.

Чланови општинске комисије, коју је формирао градоначелник Ђаковице Ардиан Гјини, који су током цијелог дана јуче били на терену побринули су се за процјену ситуације и омогућили евакуацију, саопштено је из општине Ђаковица.

Према информацијама чланова ове комисије, око 70 евакуисаних становника, од синоћ су привремено смјештени у просторијама аеродрома Ђаковица, мјесту које испуњава све услове за нормалан живот.

Иначе, општински тимови свих нивоа и даље су у приправности и спремни за сваку могућу интервенцију у случају да се ситуација погорша.

Раније је премијер Косова на дужности Авдулах Хоти реаговао поводом поплава у неколико општина до којих је дошло усљед обилних киша и сњежних падавина. Хоти је навео да ће у зависности од ситуације, можда бити потребнно ангажовање Министарства одбране и Косовских безбједносних снага.

Из Хидрометеролошког института Косова је саопштено да је киша, која непрекидно пада више од 48 сати, узроковала поплаве у неким општинама.

Како је саопштено, падавине су јаче у западном дијелу земље, гдје је у просјеку пало око 75,6 мм по метру квадратном, што за резултат има пораст нивоа воде у ријекама изнад њихове носивости. Отапање снијега у највишим планинским предјелима је, такође, допринијело овој ситуацији.

Најтежа ситуација је, према подацима ХМИ-а, у општинама Ђаковица, Дечане, Ораховац, Малишево, Сува Река и Пећ.