У Центру за бројање и резултате вечерас је завшено бројање гласова косовске дијаспоре на пријевременим парламентарним изборима, која је у највећем броју гласала за Покрет “Самоопредјељење”.

Од гласова пристиглих путем поште Централна изборна комисија је одобрила 56.368 гласова. Од тог броја чак 44.252 гласова је освојио Покрет “Самоопредјељење”, које је и унутар Косова убејдљиво побиједило око 48 посто освојених гласова. Самоопредјељење би требало да има 57 од 120 посланика Скупштине Косова.

Од гласова из иностранства Демократска партија Косова освојила је 5.321, Демократски савез Косова 4.287 и Алијанса за будућност Косова 1.112 гласова.

Портпарол ЦИК-а Валмир Елези изјавио је медијима да су у Центру за бројање и резултате поново пребројани гласови са 564 гласачких места, те да је избројано више од 32 хиљаде условних гласова и више 57 хиљада гласова пристиглих поштом.

Елези је казао да ће сутра бити објављени коначни резултати избора од 14. фебруара.

Након објављивања коначних резултата слиједи период од 24 сата за жалбе политичких субјеката и кандидата Панелу за жалбе и притужбе, а потом постоји могућност и жалби пред Врховним судом Косова.

Тек након завршетка свих рокова за жалбе и одговоре, услиједиће потврђивање коначних резултата, чиме се отвара пут за избор нових косовских институција.