Премијер Косова Авдулах Хоти потписао је са извршним директором Међународне корпорације за финансирање развоја (ДФЦ) Адамом Болером, који предводи делегацију Сједињених Америчких Држава, споразум о финансирању пројеката предвиђених Вашингтонским споразумом од 4. септембра, вриједан 100 милона долара.

Споразум је потписан у Влади Косова у присуству специјалног представника америчког предсједника за дијалог Косова и Србије Ричарда Гренела, предсједника Косова Хашима Тачија и предсједнице Скупштине Косова Вјосе Османи.

Специјални изасланик Гренел изјавио је након потписивања споразума да је америчка делегација на Косову како би показала посвећеност реализацији Вашингтонског споразума.

Гренел је на заједничкој конференцији за новинаре са Хотијем и Болером, нагласио да ће економски развој и стварање радних мјеста промијенити и политички пејзаж у региону. Изразио је задовољство припремљеношћу косовске стране за данашњи састанак, нагласивши да ће свако министарство имати екипу за сарадњу са америчким тимовима.

„Оно што овај споразум значи за народ Косова су радна мјеста са добрим платама. Надамо се да ц́е економски развој, отварање нових радних мјеста повец́ати реалну енергију која се ствара економским развојем и промијенити политички пејзаж региона”, рекао је Гренел.

Гренел је најавио да ће наредног мјесеца доћи друга екипа која ће урадити студију изводљивости. Нагласио је да ће од споразума користи имати Косово, ако га има и Србија, одговарајући тако на критике које су се на Косову чуле у вези дијела споразума о подјели воде из језера Газиводе између Косова и Србије.

Премијер Хоти је казао да се на састанку на широко разговарало о свим тачкама споразума. Он је навео да присуство америчке делегације говори о одлучности предсједника Доналда Трумпа да се примијени споразум који се оцјењује историјским и води ка коначном споразуму двије земље.

„Створен је нови економски замах на Косову и у региону, и заједно са тим замахом вјерујем да ц́емо иц́и напријед у дијелу нормализације политичких односа. Овај споразум који смо постигли створиц́е хиљаде нових радних мјеста. То ц́е трансформисати Косово и регион“, рекао је Хоти.

Извршни директор ДФЦ-а Болер је казао да је присуство овако велике америчке делегације показатељ колико су Сједињене Америчке Државе озбиљне.

“Овдје су представници шест државних агенција. Овдје смо да потпишемо споразум о инвестрању на Косову и да подржимо наше пријатеље”, казао је Боехлер. Истакао је да ће се инвестирати 100 милиона долара у договорене пројекте изградње железничког и друмског саобраћаја, гасовода, пројекте развоја малих бизниса на Косову.

У америчкој делегацији су и замјеница администратора америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) Бони Глик, предсједница извозно-увозне банке Сједињених Америчких Држава (ЕКСИМ) Кимберли Рид и други високи амерички званичници из Одјељења за енергетику и трговину.

Након потписивања споразума предсједник Косова Хашим Тачи је уручио Гренелу орден “Предсједничка медаља за заслуге”, који му је додијелио прошле недјеље када је додијелио и највиши државни орден “Орден слободе” предсједнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу у знак захвалности за његов допринос слободи Косова, јачању мира и стабилности у региону.

У Вашингтону у присутсву предсједника САД-а Доналда Трумпа, Косово и Србија су 4. септембра потписали споразум о нормализацији економских односа.

Америчка делегација ће у периоду од 20. до 25. септембра поред Косова, посјетити и Србију, ради унапређења економске сарадње и развоја, саопштено је из ДФЦ-а.

Делегација ће одржати састанке са високим владиним званичницима и лидерима приватног сектора. Током посјете делегација це процијенити могућности за проширење инвестиција у региону ради унапређења стабилности и економске сарадње.