Основни суд у Приштини одредио је једномјесечни притвор за деветеро осумњичених за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у вези са субвенцијама у пољопривредном сектору на Косову.

Двојици осумњичених је одређен кућни притвор у трајању од мјесец дана.

Судија за претходни поступак оцијенио је да су ове мјере задржавања адекватне јер постоји ризик да би, уколико би осумњичени били пуштени, могли да побјегну, униште, избришу, промијене или фалсификују доказе кривичног дјела утичући на свједоке и могли би поновити иста кривична дјела, наведено је у саопштењу Основног суда у Приштини.

“Тужилаштво сумњичи окривљене у овом кривичном предмету да су у различито вријеме и на различитим мјестима, у зависности од интереса и договора, прихватали и давали мито од различитих лица, а затим их подијелили међу собом. Они су такође директно или индиректно тражили и добили бенефиције – новац за себе како би поступили или не поступили у складу са својом службеном дужношћу. Наиме оптужени су тражили мито од различитих лица, углавном пољопривредника, како би се уписали у спискове корисника субвенција”, наводи се у саопштењу.

Странке имају право жалбе на ову одлуку у Апелационом суду Косова.

Акција хапшења званичника Агенције за пољопривредни развој одвијала се у сриједу у Приштини и неколико других општина на Косову. У овом случају, Специјално тужилаштво је у сарадњи са полицијом ухапсило 12 особа, али је само 11 било задржано, док је током акције, између осталог, у кућама притвореника заплијењено око 400 хиљада евра.