Одјељење за медицину Министарства одбране Косова, у координацији са Министарством здравља, започело је данас вакцинацију против вируса корона особља медицинске службе Косовских безбједносних снага, укључујући љекаре, медицинске сестре, као и административно и помоћно особље.

“Како би изблиза пратио спровођење вакцинације у импровизованом центру за вакцинацију, у спорткој хали 1. октобар у Приштини данас је боравио и министар одбране Арменд Мехај у пратњи директора Одељења за медицину пуковника др. ЏевдетаТахираја и шефа његовог кабинета Агим Галишај”, саопштено је из Министарства одбране.

Др. Тахирај и одговорно особље одговарајућег центра обавестили су министра Мехаја о систему и поступцима за вакцинацију у овом центру.

Министар Мехај је похвалио висок ниво организације кампање вакцинације. Он је изразио задовољство почетком вакцинације са приоритетом особља медицинске службе КБС-а с обзиром на специфичности њихове посвећености спровођењу професионалних дужности и одговорности у оквиру КБС-а, као и директно суочавање са изазовима пандемије током активности и операција у војној подршци цивилним властима и грађанима у било ком тренутку и ситуацији.

Процес вакцинације медицинског особља КБС-а наставиће се наредних дана заједно са вакцинацијом медицинског особља целокупног здравственог система Косова.

Према подацима Министарства здравља до данас је вакцинисано више од 3.000 здравственог особља, а до краја недеље се очекује и почетак вакцинације особа старијих од 80 година и високоугрожених особа.

​​​​​​​На Косово је 28. марта стигао први контигент од 24.000 доза антиКовид “АстраЗенека” вакцина, који је омогућио УНИЦЕФ, кроз програм Ковакс, а прву вакцину је примио премијер Косова Аљбин Курти.

Други контингент од око 80.000 доза вакцине “АстраЗенека”, коју ће Косово добити бесплатно из програма Ковакс и Свјетске здравствене организације, очекује се прије маја ове године.