На Косово је данас стигао контингент од 38.400 доза анти цовид вакцина из глобалног механизма КОВАКС па је укупан број вакцина које су стигле преко КОВАКС-а порастао на 62.400.

Нови контингент у оквиру КОВАКС алијансе на аеродрому “Адем Јашари” примили су премијер Косова Албин Курти и министар здравља Арбен Витиа, заједно са амбасадорима Велике Британије, Француске и Њемачке Николасом Аботом, координаторком Уједињених нација за развој на Косову Улрике Ричардсон, директором УНИЦЕФ-а Муратом Сахинон и директором мисије УСАИД-а на Косову Лисома Магно.

Премијер Курти захвалио је државама чланицама групе QУИНТ и другим организацијама на континуираној помоћи у рјешавању проблема Косова са пандемијом КОВИД-19. Дипломатски представници и представници међународних организација на Косову обећали су да ће наставити да помажу Републици Косово у овим заједничким напорима, саопштено је из Владе Косова.

Са данашњим контингентом, укупан број вакцина које су стигле преко КОВАКС -а износи 62.400. Први контигент са 24.000 доза вакцина АстраЗенека из програма КОВАКС Свјетске здравствене организације стигао је на Косово 28. марта. Из програма КОВАКС , који има за циљ доставу вакцина сиромашним земљама за 20 одсто становништва, Косово би требало да добије укупно 100.800 доза вакцина.

У међувремену су стигле и вакцине компаније Фајзер као донација Европске уније. Први контингент Фајзер вакцина из ЕУ са око 5.000 доза стигао је 4. маја, док је други од преко 3.500 доза вакцина стигао 10. маја. Косово ће од ЕУ добити укупно 95.000 доза вакцина.

Влада Косова остаје посвећена пружању што већег броја вакцина кроз што више канала док се не постигне циљ имунизације 60 посто становништва у року од годину дана.

Како је саопштено из Министарства здравља, вакцинација се наставља у сали “1. октобра” у Приштини, а вакцинишу се особе изнад 65 година, с тим да приоритет имају особе регистроване на платформи е-Косово из општина приштинског региона, а потом ће се наставити с осталим општинама.