Филм косовске редитељке Блерте Басхолли “Кошница” постигао је историјски успјех на филмском Санденс фестивалу (Сунданце Филм Фестивал) у САД-у, освојивши три главне награде.

Филм “Кошница” (“Хиве”) у коме глуми позната косовска глумица Yллка Гасхи, награђен је Великом наградом жирија, наградом публике и наградом за најбољу режију. Филм говори о жени Фахрији која се, након што је изгубила мужа у рату, бори да поново изгради свој живот и поред свих потешкоћа на Косову.

Министарка иностраних послова и дијаспоре Косова Мелиза Харадинај-Стублла изјавила је да је успјех филма “Кошница” једно од највећих међународних достигнућа косовске културе и филма.

“Кошница је истина о Косову, дирљива прича жена из Велике Крусхе, које су своје животе обновиле над болом. Ову истиниту причу о геноциду Србије почињеном на Косову свијет треба да чује и након 21 године подсјети га се”, навела је министарка Харадинај-Стублла, наведено је у саоштењу МИПД.

Косовска министарка захвалила се изванредној умјетничкој и културној заједници Косова која, како је нагласила, увек успјева да промовише Косово у свијету, већину времена на сопствену иницијативу.

“Посебно честитам редитељки Блерти Басхолли и њеном фантастичном тиму на синоћњем постигнућу“, навела је она.

“Кошница” је филмска копродукција између Косова, Швајцарске, Албаније и Сјеверне Македоније.