Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су адекватне мјере и политике заштите домаће производње у протеклом периоду резултирале смањењем увоза меса за више од 30 одсто и грожђа за приближно 40 одсто у БиХ.

Кошарац је рекао да је ово министарство у протеклом периоду предано радило на очувању и заштити домаће производње, у сарадњи са министарствима и инспекторатима из Републике Српске и Федерације БиХ, те агенцијама за надзор над тржиштем и безбједност хране на нивоу БиХ.

“Захваљујући ангажованости и мобилности надлежних институција, у протеклих мјесец дана биљежимо смањен увоз меса за око 500 тона, а грожђа за приближно 1.000 тона у односу на исти период прошле године”, рекао је Кошарац.

Он је изразио опредјељење за наставак активности које ће допринијети заштити домаћих примарних пољопривредних произвођача и прерађивача, уз уважавање међународних уговора које је БиХ потписала, саопштено је из Министарства.

“Континуирано пратимо стање на тржишту и анализирамо омјер увоза и извоза, настојећи да на основу егзактних показатеља креирамо и проводимо мјере у интересу домаћих примарних произвођача и месопрерађивача, као и произвођача вина. Намјеравамо да појачаним мјерама контоле додатно водимо рачуна о квалитету увезене робе”, поручио је Кошарац.

Он је нагласио да Министарство спољне трговине и економских односа интензивно ради на отварању нових тржишта за пласман домаћих производа, цијенећи да је то једна од најбољих мјера заштите домаће производње, посебно узимајући у обзир појаву тржишних вишкова, насталих усљед пандемије вируса корона.