Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да БиХ мора много снажније и конкретније дјеловати како би привукла стране инвестиције, те да је то кључни задатак који је потребно на адекватан начин ријешити у наредном периоду.

“Веома је важно и значајно дефинисати топ секторе у Републици Српској и Федерацији БиХ и видјети на који начин омогућити амбијент да се ти сектори развијају”, рекао је Кошарац новинарима уочи скупа “Глобал бизнис егзекјутив ритрит 2021” који се одржава на Јахорини.

Према његовим ријечима, БиХ има традиционалан приступ, искуства, присутност страних инвеститора, али мора много снажније и конкретније дјеловати да би привукла стране инвестиције.

Он је истакао да га радује посвећеност ентитетских структура и да се на том питању ради.

“Радује ме чињеница да постоје конкретни приједлози надлежних ентитетских тијела. Министарство спољне трговине и еконоских односа ће сигурно координирати све те активности, али мора свакодневно исказивати енергију и визију ка томе на који начин привући стране инвестиције у Републику Српску и Федерацију БиХ”, рекао је Кошарац.

Он је указао да се на томе не смије стати и да је то једина шанса да се, уз све напоре које чине ентитетске владе, очувају радна мјеста, да се инвестира у инфраструктуру или привреду, да се нађе начин и формула да би стране инвеститоре довели у Српску и ФБиХ, те да то треба радити много храбрије.

Кошарац је рекао да ће од својих сарадника инсистирати да, заједно са Савјетом за стране инвестиције и Агенцијом за промоцију страних инвестиција (ФИПА), чинити свакодневне активности у том смислу.

“Нису нам довољни само контакти са амбасадорима, то показује одређену спорост. Она јесте значајна, али видјети на који начин можемо, у директном контакту свих нивоа власти, ова питања дефинисати. Подржавам овакву врсту конференција, укључујући и локалну структуру”, навео је он.

Кошарац је додао да је веома важно да локалне структуре власти, осим ентитетских и заједничких нивоа, буду укључене у ову активност.

“Зато ме радују напори одређених структура, у овом случају из Републике Српске, који потенцирају пројекте слободних зона у Босни и Херцеговини, односно Републици Српској, а прије свега мислим на град Требиње, Братунац, Градишку, Бијељину, Рудо и неке друге средине и ово ће бити права прилика да видимо како то питање адекватно да третирамо и обезбиједимо присутност страних инвеститора у слободним зонама”, рекао је Кошарац.

Он сматра да постоји могућност да се у легислативном смислу направи искорак и да на темељу ставова Владе Републике Српске, који су доставили Министарству спољне трговине БиХ, поред олакшица у царинском и неком другом смислу, покрену и измјене Правилника о примјени закона о ПДВ-у, који би подразумијевао да оне компаније које послују у слободној зони, а тренутно их у БиХ има четири, и са инцијативом за још најмање пет, буду ослобођене уколико тај правилник буде усвојен.

Према његовим ријечима, то би се односило на ПДВ за електричну енергију, гас и друге комуналне услуге, што би поред одређених политика у контексту запошљавања радника које спроводе заводи за запошљавање и кроз стимулансе када је у питању царина и ПДВ, била значајна порука страним инвеститорима да институције размишљају на адекватан начин како обезбиједити што је могуће веће инвестиције и већи прилив страних инвеститора у тим слободним зонама.

“Вјерујем да то можемо урадити, то ће бити значајни елементи економске политике, који ће омогућити веће стране инвестиције и већи број запослених људи и прилив средстава у буџет и наравно економски развој, што и треба да нам буде приоритет и у Републици Српској и у Федерацији БиХ”, рекао је Кошарац.