Чланови Координационог тијела за Трговску гору и експерти правног тима данас су одржали радни састанак на којем су, поред осталог закључили да се дипломатским активностима значајно може утицати на Хрватску да обустави градњу депоније нуклеарног отпада, те да у том циљу треба мобилизирати све правне и експертске снаге БиХ.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац је након састанка новинарима казао да нису задовољни дипломатским нивоом активности које Босна и Херцеговина чини.

Подсјетио је на захтјев чланова Предсједништва БиХ које је донијело одлуку да се све институције ставе у функцију интереса грађана ентитета како Републике Српске тако и Федерације БиХ у циљу онемогућавања изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

Нисмо задовољни ангажманом Министарства вањских послова БиХ јер смо обавијештени од шефа експертског тима да то министарство није ништа урадило како би наши експерти ушли на територију Черкезовца, односно, Трговске горе и да паралелно раде заједно са колегама из Хрватске, рекао је Кошарац.

Навео је да је Вијеће министара БиХ обавезало Министарство вањских послова БиХ да путем дипломатско конзуларне мреже омогуће бх. експертима приступ, али није дошло до реализације тога.

Јесмо забринути. Сматрамо да дипломатским активностима значајно можемо утицати на Хрватску страну. Обавијештени смо од наших експерата а на темељу њихових комуникација које имају са Хрватском страном, у нивоу међународног формата, да Хрватска дефинитивно неће одустати,нагласио је Кошарац .

Он сматра да одговорност за пропусте сносе МВП БиХ и министрица Бисера Турковић што, како је казао, по том питању не раде ништа, те да заправо нико од представника БиХ не коментира нити тражи рјешење за Трговску гору, осим члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Из тог разлога ће, подцртао је, на темељу потпуних информација које су данас затражене од експертског и правног тима направити потпуно информацију Предсједништву БиХ у наредних 15 дана.

Инсистират ће на томе, каже министар Кошарац, а с обзиром да се Предсједништво БиХ једанпут већ одредило, да се направи анализа шта су други органи у БиХ урадили када је у питању Трговска Гора.

На састанку је данас разговарано и о томе да се да задатак правном тиму да у наредном периоду изради стратегију, те да се у року од 15 дана направи анализа свих конвенција како би успјели да омогуће ту врсту расправе.

Такођер је указано на потребу да се донесу мјере у циљу обуставе изградње или неке друге мјере како Хрватска не би ишла превише динамично у односу на БиХ.

Ми то имамо право, од тог става дефинитивно нећемо одустати јер сматрамо да је веома значајно и важно да постоји потпуна мобилизација свих релевантних институција у том правцу како и на који начин да ми одговоримо на све ово што Хрватска ради – нагласио је Кошарац.

Разговарано је и о иницијативи Министарства вањске трговине и економских односа БиХ да се на сједници Пододбора за транспорт енергетику и животну средину, која је заказана за 20. мај ове године, снагом аргумената и чињеница са представницима Европске уније говори о овом питању с обзиром на чињеницу да све указује на то да Хрватска не одустаје од својих планова намјера.

Састанку су присуствовали и министрица за просторно уређење грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министрица за туризам и околиш Федерације БиХ Едита Ђапо, директор Регулаторне агенције за радијациону нуклеарну сигурност БиХ Маринко Зељко, предсједавајући Правног тима за Трговску гору Жељко Богут, те предсједавајући експертног тима за Трговску гору Емир Диздаревић.