Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да, на основу досадашњих података, увоз меса у БиХ није повећан.

“Истина је да је смањен конзум у БиХ и да је смањен спољнотрговински промет с обзиром да је пандемија узрок комплетног поремећаја”, рекао је Кошарац.

Он је поручио да апсолутно жели да промовише заштиту домаће производње и међународних уговора које је потписала БиХ.

“Али, када бих бирао једно или друго, увијек бих изабрао заштиту домаће производње на начин да донесемо одређене мјере које ће дати врло јасан стимуланс домаћој производњи”, рекао је Кошарац.

Он је навео да је Савјет министара, упркос негодовањима међународних фактора, донио одлуку о преференцијалном учешћу компанија из БиХ са 30 одсто у систему јавних набавки и да то говори да и у систему јавних набавки, не само када је у питању пољопривредна производња већ генерално снабдијевање домаћих јавних компанија, да се даје примат домаћој производњи.

“С тог аспекта смо још једном потврдили врло јасан став да желим да промовишем и заштитим домаћу производњу”, рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће наредних дана бити конституисана радна група за заштиту домаће производње и изразио увјерење да ће на темељу примарног политичког става да се заштити и промовише домаћа производња, разматрати и овакав став.

“Ми смо били информисани од пољопривредних произвођача да су имали одређену врсту застоја приликом спољнотрговинског промета неких производа за земље ЕУ. Морам да кажем да смо реаговали и да данас могу да посвједочим да у спољнотрговинском промету нису имали ту врсту проблема за извоз одређених производа у земље ЕУ, за шта БиХ има сагласност и дозволу”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је даноноћно радило током пандемије с циљем да се омогући спољнотрговински промет са земљама Цефте.

Он је навео да је Канцеларија за ветеринарство, када је ријеч о производима анималног поријекла, била 24 часа на граничним прелазима током пандемије како би се омогућило да произвођачи могу на адекватан начин без застоја да извозе производе који су произведени у Републици Српској и Федерацији БиХ.

“Наравно, не могу се увијек обезбиједити оптимални услови. Увијек постоје они који су задовољни и они који нису, али хоћу да кажем да ниједна одлука министра спољне трговине и економских односа, нити Министарства и Савјета министара, неће бити донесена што неће бити посебно третирано на темељу ставова ентитетских министарстава”, рекао је Кошарац.