Министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац позвао је Министарство вањских послова БиХ да хитно имплементира закључке Вијећа министара како би се домаћим експертима омогућио рад на терену и учествовање у процјени Трговске горе као потенцијалне локације за изградњу одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво.

Он је подсјетио да је Вијеће министара БиХ закључцима са 32. сједнице задужио Министарство вањских послова БиХ да путем дипломатско-конзуларне мреже званично од хрватске стране затражи релевантну документацију неопходну за рад и даље активности Експертског и Правног тима за Трговску гору.

“Крајње је вријеме да министрица Бисера Турковић почне радити свој посао и озбиљно се посвети рјешавању тог питања. На то је обавезују закључци Вијећа министара БиХ, као и раније одлуке Предсједништва БиХ у вези с Трговском гором”, поручио је министар Кошарац.

Како је у саопћењу навео, чињеница да је хрватска страна ангажирала службу за физичку заштиту и сигурност локације Черкезовац на Трговској гори представља посљедњи у низу доказа да сусједна земља неће одустати од изградње спорног одлагалишта у непосредној близини границе.

“Процјена да ће Хрватска тај ангажман платити више од 1.300.000 КМ додатни је аларм да тражимо пуну мобилност свих надлежних институција у БиХ како бисмо снагом аргумената истрајали у одбрани јединственог става о неприхватљивости одлагања спорног отпада у нашем дворишту”, става је Кошарац.

Најавио је да ће у понедјељак, 26. априла, организирати састанак чланова Координационог тијела за Трговску гору с предсједавајућим Експертног и Правног тима, како би се анализирала имплементација досадашњих закључака, дефинирали наредни кораци и размотриле нове информације у вези са изградњом спорног одлагалишта.

Такођер, најавио је да ће од амбасадора БиХ у Хрватској затражити да у контакту с надлежним органима сусједне земље осигура додатне информације у вези с тим случајем, саопћено је из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.

Напомиње да ће упутити захтјев Пододбору за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој између Европске уније и БиХ да на сједници у мају размотри намјеру Хрватске да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори, што је једна од активности коју проводи у циљу информирања надлежних институција у Бриселу о тој проблематици.

“Недопустиво је да у случају Трговске горе будемо пасивни посматрачи. Морамо имати проактивну улогу, тражити помоћ од ЕУ и максимално се посветити рјешавању тог питања. Живот и здравље 250.000 наших грађана у сливу ријеке Уне обавезују нас на такво дјеловање”, закључио је министар Кошарац.