Институције Републике Српске су предузеле активности на реализацији пројекта “Горња Дрина” у складу са својим уставним и законским надлежностима, изјавио је министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац.

Кошарац је додао да при томе није дошло до повреде или одступања у односу на надлежности институција на нивоу БиХ, укључујући и Министарство спољне трговине и економских односа.

Он је упутио дописе предсједнику Владе Србије Ани Брнабић и министру рударства и енергетике Србије Зорани Михајловић, у којима их је информисао о важећем правном оквиру на нивоу институција БиХ у вези са изградњом Хидроенергетског система “Горња Дрина”, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је поздравио потписивање заједничке изјаве Републике Српске и Србије о реализацији пројекта Хидроенергетског система “Горња Дрина”, којим је предвиђена изградња хидроцентрала Бук Бијела, Фоча и Паунци, истичући да његова реализација представља нови озбиљан енергетски ресурс РС и Србије, захваљујући којем ће бити омогућен економски раст и отварање нових радних мјеста.

Према његовим ријечима, негативне реакције, као и покушаји опструкције стратешког пројекта Хидроенергетског система “Горња Дрина” производ су нервозе дијела политичке јавности због напретка и јачања енергетског сектора Републике Српске и сарадње са Србијом.

Кошарац је поручио да не постоји ниједан објективан разлог за оспоравање пројекта који се реализује на корист грађана, локалних заједница, Републике Српске и региона, нити постоје уставне и законске препреке да буде реализован.

Кошарац је указао да Устав БиХ и постојећи законски прописи ограничавају надлежност Министарства спољне трговине и економских односа у области енергетике на координишућу улогу између политика надлежних ентитетских министарстава.

“То је политика коју заговарам и од које нећу одступити јер сматрам да је поштивање уставних и законских надлежности једини исправан модел функционисања и предуслов за успјешну сарадњу институција”, навео је Кошарац.