Скупови без представника Републике Српске на којима се прича о Дејтонском споразуму и будућности БиХ промашена су прича, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, коментаришући скуп који је, поводом 25 година од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, одржан прије двије вечери у сарајевској Вијећници, а на који није позван нико од представника власти и институција из РС.

Кошарац је јавно упитао коме и чему служе такви скупови, те додао да нико из међународне заједнице, ма како моћан био, неће моћи народу у Републици Српској да намеће рјешења и одговор на питање у каквој БиХ желе да живе.

Према његовим ријечима, то је трагикомичан покушај високог представника Валентина Инцка, појединих амбасадора и званичника СДА да игноришу ставове и вољу Срба у Републици Српској и изабраних представника српског народа у БиХ.

“Бројни међународни званичници, међу којима је већина бивших високих представника и званичника који су дипломатску каријеру изградили на антисрпским ставовима, 25 година од закључења Дејтонског мировног споразума схватили су као прилику за оркестриране нападе на Републику Српску и отворено лобирање за њен нестанак”, навео је Кошарац.

Додао је да је апсурдно да високи представник, чији је задатак да штити Дејтон и надгледа његову примјену, крши и заговара промјену Устава.

“Заговарачи промјене дејтонског Устава мимо воље српског, па и хрватског народа у БиХ, угрожавају мир и достигнути степен помирења међу конститутивним народима и грађанима ове земље”, истакао је Кошарац, те подсјетио на чињеницу да се дејтонски Устав може мијењати само договором и консензусом свих страна које су потписале мировни споразум.