Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац затражио је од представника највећих домаћих компанија које се баве увозом свјежег и расхлађеног меса да обуставе увоз на 30 дана, како би се смањили вишкови на домаћем тржишту и тако помогли домаћи произвођачи.

Према подацима произвођача меса, у Босни и Херцеговини већ има 10 хиљада јунади и 25 хиљада свиња за које се не може наћи купац на домаћем тржишту. За јунетину не може ни на иностраном, јер за Турску још нема извоза. Ресорни министар поручује да би то питање могло бити ријешено за седам дана. Сваке године, у Босну и Херцеговину увезе се свјежег и смрзнутог меса у вриједности од више стотина милиона марака. Произвођачи из наше земље годинама тврде да је ријеч о месу лошег квалитета, које у хладњачама стоји и по десет година.

“Врло је важно наставити пружати подршку људима који се баве примарном производњом и прерађивачким капацитетима, посебно у вријеме када је пандемија Ковид-19 оставила велике посљедице”, рекао је Кошарац.

Он је истакао да је за њега приоритет заштита домаће производње.

“Чињеница је да наши примарни пољопривредни произвођачи имају проблем. Замолио сам прерађиваче, клаоничаре у БиХ који откупуљу и коју увозе свјеже и расхлађено месо да престану 30 дана да увозе и своје капацитете усмјере на откуп домаће пољопривредне производње. Увјерен сам да ће то урадити у наредних 30 дана. На тај начин ћемо смањити вишкове наше производње у БиХ и омогућити даљни развој капацитета прерађивачке дјелатности у БиХ и омогућити тјешњију сарадњу између те двије компоненте, примарних пољопривредних произвођача и прерађивача јер сматрам да је то једини облик заштите домаће производње”, истакао је Кошарац.

Нагласио је такође, како се очекује да ће БиХ у наредних седам дана наставити свој трговински промет с Турском.

“Ми очекујемо да ћемо у наредних седам дана наставити свој трговински промет с Турском и то ће утицати на смањење вишкова производње товне јунади у БиХ и наравно остаје наша дугорочна мјера, прије свега отварање неких нових тржишта као што је тржиште ЕУ. Разговарао сам више пута са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ амбасадором Јоханом Сатлером о тој теми. Добио сам увјерење да онда када доставимо адекватно попуњен упитник да ће се то разматрати. Вјерујем да ћемо бити успјешни у свему томе”, рекао је ресорни министар.

Напоменуо је како је разговарано и могућности увођења неких финансијских обавеза на увоз свјежег и расхлађеног меса уколико буде потребе.

“Разговарали смо о томе да уколико не буде ефеката ових договора, ја мислим да би их требало бити, да размишљамо о увођењу неких финансијских додатних обавеза на увоз свјежег и расхлађеног меса чиме би смо оставили могућност да се развијају примарна производња и наши прерађивачки капацитети на темељу уговора који је потписан са нашим пољопривредним примарним произвођачима у Федерацији и у РС”, рекао је Кошарац.

Нагласио је како ће наредних дана одржати састанак са кључним и великим трговачким центрима у РС и Федерацији.

“Цијенимо да је неопходно да домаћа производња буде јасно заступљена у проценту близу 50 одсто. То би био један стимуланс примарној производњи и прерађивачким капацитетима у РС и Федерацији”, поручио је Кошарац.