Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да би БиХ ускоро могла почети са извозом говеђег, јагњећег и козијег меса у Малезију, јер су испуњени кључни услови за то.

“Уколико епидемиолошки услови дозволе, надлежни малезијски инспектори ће крајем фебруара доћи у БиХ и обићи објекте који су номиновани за извоз, како би извршили контроле. То је завршни корак у процесу одобравања извоза меса говеда, јагњади и коза на малезијско тржиште”, рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да су БиХ и Малезија претходно билатерално усагласиле међународне ветеринарско-здравствене сертификате, те да је малезијска страна доставила додатна питања номинованим извозним објектима из БиХ, након чега се очекује долазак малезијских инспектора и одобравање извоза меса, наводи се у писаној изјави министра Кошарца.

“У протеклом периоду убрзано смо радили на активностима неопходним за извоз меса у Малезију, јер сматрамо да је отварање нових тржишта једна од важних мјера за заштиту домаће производње. Циљ је да малезијско тржиште дефинишемо као ново тржиште за произвођаче и прерађиваче меса из Републике Српске и Федерације БиХ, да бисмо им омогућили наставак пословања и допринијели смањењу потенцијалних тржишних вишкова”, истакао је Кошарац.