Протеклу годину обиљежиле су велике промјене на тржишту рада. Према подацима Федералног завода за запошљавање, у Федерацији Босне и Херцеговине због коронавируса прекинуто је вишегодишње континуирано повећање броја запослених и смањење броја незапослених. Док су запосленици појединих сектора остајали без посла због пандемије, нека занимања постала су веома тражена- и за њих су константно расписани конкурси за пријем у радни однос.

Према подацима Агенције за рад и запосљавање БиХ односу на фебруар прошле године незапосленост у БиХ је већа за скоро два одсто. То је посљедица смањене економске активности услијед пандемије коронавируса. Ипак, нека занимања су “процвјетала” у ових годину дана пандемије.

Према истраживањима, најтраженија занимања су достављачи, возачи, цалл агенти, радници у производњи и програмери, али и занатлије. Једним од тражених занимања бави се и Алмедин Никшић. Он је курир у брзој пошти.

“Удуплао се посао са почетком пандемије, дрзимо дистанцу и постујемо правила. Волим овај посао, не бих у иностранство ишао да радим,” казао је Никшић.

Током претходне године, фирме које се баве испорукама пошиљки углавном су пословале позитивно. Нашој саговорници, у чијем колективу је 500 запослених, добро су дошли и нови кадрови. Маја је директорица продаје. Њена компанија запослила је више од 100 нових радника, и конкурс је константно отворен.

“Људи у ситуацијама када су затворени у изолацији почели су да наруцују висе тих посиљки и отворила се та свијест о наруцивању онлине, гдје смо ми кренули да растемо, тако да смо у 2020. години запослили преко 150 нових кадрова,” истакла је директор продаје у компанији за слање пошиљки Маја Шаренац.

Повећана потреба за подршком корисницима путем телефона и онлине измијенила је тржиште рада, па су неки послови доживјели трансформацију у онлине сферу.

“Сигурно је да је добар дио психотерапијских услуга и генерално услуга из области менталног здравља преточен у овај онлине формат,” казала је психотерапет Сенка Чимпо.

“Јављање клијената на насу страницу је све чешће и чешће. Надам се да ћу у наредном периоду моћи одговорити свим потребама. А оно сто је план јесте додатно запосљавање, тацније ангазовање волонтерски, додатних стручњака,” истакао је “Социјални радник- 24 Онлине” Аднан Дрндић.

Повећање броја запослених у јуну 2020. године у односу на просјек 2019. године забиљежен је у дјелатности информација и комуникација и то за 3,2 одсто, што потврђује податке о убрзаној дигитализацији пословних процеса у скоро свим областима и повећаној потражњи за информатичким услугама.