У Кантону Сарајево ученици од првог до петог разреда основне школе и трећег средње од данас у школским клупама.

Док директори школа поздрављају ову одлуку, Синдикалци Кантона Сарајево најављују и могуће бојкоте просвјетних радника.

Настава jе почела у учионицама и у Тузланском кантону, док у Горажду, упркос супротним захтјевима родитеља, дјеца наставу и даље прате онлајн.

У Републици Српској на редовну наставу кренули су средњошколци и студенти.

Упркос негодовању Вијећа родитеља и синдикалаца ученици нижих разреда у Кантону Сарајево и трећих разреда средњих школа вратили су се у учионице.

Према тврдњама директора школа већина ученика одлучила се за комбиновани метод наставе, иако је ресорно министарство оставило могућност родитељима да изаберу модел похађања наставе, редовна или онлине, што кажу тражи додатни ангажман наставника.

НАМИР ИБРАХИМОВИЋ, директор ОШ “Сафвет-бег Башагић”

Имају три опције, три посла, један је да буду са ученицима у учионицама и припремају се за ту врсту наставе, други је да шаљу материјале ученицима који су кући те седмице једне, и трећи њихов посао је са онлине ученицима свакодневном. У једном одјељењу имамо до пет ученика то је дакле највећи број ученика који су изабрали онлине модел а просјек ученика у одјељењима је 24.

За разлику од руководства школа, у Синдикату основног и средњег образовања Владину одлуку од петка сматрају скандалозном.

Подсјећају на епидемиолошку ситуацију, и пријете бојкотом.

САУДИН СИВРО, предсједник Самосталног синдиката основног образовања ФБиХ

Групе наших чланова ће сигурно посегнути за бојкотом доласка тражиће да им се у медицинској документацији напише да због њиховог здравственог стања могу радити онлине али не могу доћи у школу. То је нешто што смо знали да постији, потврде које се плаћају 10 КМ.

Негодовања око почетка наставе било је и у Тузланском кантону. Покренута је и петиција, а ресорни министар увјерава да, уколико се погорша епидемиолошка ситуација, прелази се на онлине наставу. Ученицима струковних школа ипак је чини се дража редовна.

АЛИЈА МЕШЧИЋ, ученик

Јер већ смо изгубили пола часова са праксом и заиста нам значи то.

У Горажду су родитељи протестном вожњом улицама града тражили повратак дјеце у школе. Из школа поручују: здравље на првом мјесту, остаје онлине настава.

АЛИДА КУРТОВИЋ, директор ОШ „Хусеин еф. Ђозо“, Горажде

Наравно да је родитељима тешко. Нарочито чија су дјеца први други разред.

Дјеца требају више помоћи али ово вријеме је такво. Ти родитељи који су протествовали је неформална група родитеља.

У РС у школске клупе вратили су се и средњошколци и студенти. Требиње изузетак са онлине наставом.

ЉУБАН БАЈИЋ, предсједник Актива директора средњих школа

Што се тиче бањалукчек регије све школе су кренуле са нормалним радом по препорукама, дакле 20 минута и у мањим групама.

Просвјетни радници упозоравају – када заврши пандемија, а и она ће једном проћи, треба оформити тим који би имао задаћу да утврди степен пропуштеног знања код дјеце и колико се и како цијела ситуација психолошки одразила на ученике.