У мјесту Главатичеву, у близини Коњица, уз сами ток ријетке Неретве, до прије неколико дана је постојало врело Врутак. Како мјештани кажу, усљед дејства земљотреса, ово врело је нестало.

Врутак извире и водопадом се улијева у Неретву, протоком око 9 кубика у минути. Након земљотреса прије неколико дана, са епицентром код Невесења, вода је једноставно нестала, остављајући мокру маховину и понеког ријечног рака на камењару.

ЕМИН ХЕБИБОВИЋ


“Земљотрес у Невесињу када се догодио, тада је ово врело пресушило. Знајући за овај феномен Врутка, који региструје све јаче земљотресе у околини и на већим удаљеностима, чак до Персијског залива. Много су пута становници овог краја свједочили нестајању и провирању воде. Сматрају то Божијим давањем и сад већ уобичајном појавом након јачих потреса”, рекао је Хебибовић.

Он је додао да током црногорског земљотреса, 1979 године, више од три мјесеца ова вода није протекла. Сличан случај је био и током бомбардовања Багдада, када је овај извор данима нестајао, чак по десет пута у току једног сата.

Врутак нестане након свих већих потреса на пар сати или дана, а било је случајева и када се на воду чекало и по неколико мјесеци. Постоје и фотографије забиљежене у тренутку провирања воде гдје се види нагли пораст воде на изворишту.

Стручних испитавања и анализа овог феномена није било посљедњих деценија, али се препричава мишљење стручњака из Загреба. Надају се да ће неко од истраживача посјетити овај крај, како би добили образложење за ову појаву.

У близини Врутка постоји извориште које је засебно и никада не пресуши. Сви се ипак надају да ће њихово врело сваког тренутка поново потећи ка Неретви, посебно због водопада који уљепшава ове крајеве, али и јер је то знак да нема земљотреса.