Поводом обиљежавања стоте годишњице рођења Зуке Џумхура, у Коњицу је одржана манифестација посвећена сјећању на незаборавног путописца, сликара и карикатуристу.

Организатор догађаја, Народни универзитет Коњиц са партнерима, публици је понудио промоције књига, књижевне вечери, пројекцију документарног филма, ликовну радионицу и изложбе, али и онлајн програм. Бројне личности из свијета књижевности, новинарства, умјетности те свих оних који су у имали привилегију упознати Зуку Џумхура и бити дијелом његовог живота, говорили су о личним утисцима на онлајн платформи организатора, која је емитована уживо.

ЏЕВАД КАРАХАСАН, књижевник

”Најбољи начин да се Зуко упозна јесте гледати његове цртеже и читати његове текстове упоредо. Тада имате два Зукина лица која се огледавају једно у другоме, која се међусобно објашњавају, коментирају, допуњавају. Гледати и читати. Тако ћете разумијети Зукино дјело, и мислим да ћете мало боље разумјети и наш свијет и боравак у њему.”

Ренесансног духа какав је био, на начин да је био изванредан писац, путописац, сликар, карикатуриста и сценариста, личност Зуке Џумхура фасцинирала је све који би се нашли у његовој близини. Упитан о Зуки Џумхуру, као Коњичанин о Коњичанину, један од писаца каже да је срећа наша да се родио у Коњицу, и срећа његова да је из Коњица одселио у Београд, луке из које ће касније пловити на своја ходољубља.

ЕСАД БАЈИЋ, писац

”Да нам шаље своје писма из Африке, Европе, Азије, да нам пише своје некрологе, да нама Коњичанима говори колико снаге у себи носи кратка реченица и благи пркањски терслук, који и сад живи у махали у којој је рођен, и колико ријечи може да стане у неколико потеза оловком којом је Зуко цртао своје чувене карикатуре.”

Објавио је више од 10.000 карикатура. Писао је сценарије за игране филмове, радио сценографије за позориште, а посљедњих десет година живота радио је на сарајевској телевизији као писац сценарија и водитељ серија емисије ”Ходољубље”. Жеља организатора манифестације ”Стогодишњица ходољупца” управо је сачувати сјећање на дјело, али и непоновљиву личност човјека који је обиљежио вријеме у којем је живио.