За сутра је најављен наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Сарајево, која је прекинута због кршења коалиционог договора унутар Четворке. Умјесто легалне борбе за власт, Градско вијеће као простор за куповину, пријетње и кривичне пријаве. Шта је позадина?

Нити у комбинацији са СДА, нити са Четворком, објаснио је дојучерашњи коалициони партнер, Ибрахим Хаџибајрић.

“Послије оних ријечи јучер сигурно вам кажем да ми више нећемо бити дио Четворке, јер јако су тешке ријечи пале и ја сигурно преко тога нећу. Кривичне пријаве су биле већ припремљене јер су они очекивали да ће доћи до овога и да ће их оволико људи издати, само се тражио жртвени јарац а то сам између осталог и ја”, истакао је Хаџибајрић, опредсједник Народног еуропског савеза.

Сарајевска Четворка коју су чинили Наша странка, СДП, Народ и правда и Народни европски савез већ данас је прошлост. Како наводе, због СДА и њихове борбе за позиције, тачније Абдулаха Скаке, и потпредсједника Народног европског савеза- НЕС-а, Ибрахима Хаџибајрића, није изабрано Градско вијеће. Из НЕС-а нису гласали да Јасмин Адемовић буде на челу Градског Вијећа, чиме би Богић Богићевић могао постати званични нови градоначелник Сарајева. Поднијете су кривичне пријаве против Хаџибајрића и Скаке.

“Зато што је господин Хаџибајрић одлучио да мимо договора гласа приликом избора предсједавајућег Градског вијећа и у једном тренутку да његови вијећници изађу са сједнице како би нестало кворума”, каже Нихад Ук, градски вијећник из Наше странке.

Према Статуту Града Сарајева да би сједница била одржана морају бити двије трећине из сваке опћине, односно пет вијећника. Умјесто легалне борбе за власт, градско вијеће се претворило у простор за куповину и пријетње.

“Знам да су одређени вијећници у тој пријави наведени као свједоци који су примали позиве, понуде и одређене врсте притиска су вршене на њих да не подрже Јасмина Адемовића као нашег кандидата, односно да подрже Срђана Срдића за предсједавајућег опћинског вијећа чиме би се онемогућио избор Богићевића”, истиче је Тони Вукадин, градски вијећник (НиП).

“Искрено се надам да ће сви одолити притиску које странке које на челу са СДА и са Хаџибајрићем покушавају да уруше митом, притиском и другим материјалним доказима који су презентирани Тужилаштву”, каже вијећник Игор Стојановић (СДП).

Детаљније информације о томе шта се крије у кривичним пријавама вијећници нису откривали. Предсједник Народа и правде, Елмедин Конаковић казао је да је велики притисак, до сада незапамћен, на градске вијећнике био већ данима.
Из Клуба вијећника СДА осуђују покушај спиновања и пребацивања проблема.

Крња Четворка, њих 16, потписима подршке за избор Јасмина Адемовића за предсједавајућег Градског вијећа, покушаће доказати да имају већину у Градском вијећу.

Права жртва по свему судећи ипак су још једном испали грађани, који нису добили градоначелника, бар не оног за којег су били многи, сматрају аналитичари.

“Психолошки ја мислим да СДА не може поднијети да Богичевић буде градоначелник. У свему томе Четворка се не сналази, ко зна какве ко интересе има у Четворци. Мислим да је ово велики ударац нади нас Сарајлија, јер мултиетничност Сарајева не постоји, постоје симболи”, наглашава аналитичар Жарко Папић.

На друштвеним мрежама брује поруке подршке Богићевићу, између осталог направљена је и фејсбук група која броји више од 15.000 чланова. Иако је Богићевић синоћ повукао кандидатуру за градоначелника, постоји могућност да се врати у игру. Наставак Конституирајуће сједнице Градског вијећа Града одржаће се сутра. О даљем сценарију вијећници кажу да је због притиска све могуће.