Ниједан буџет институција Босне и Херцеговине у протекле три године није донесен на вријеме. Већ је половина године, а институције су и даље на привременом финансирању. Гдје је застој, зашто се не усваја буџет и какве су посљедице неусвајања?

Шести мјесец, ближе се годишњи одмори, али се не испуњавају политичка обећања. Хоћемо ли прије дочекати одлазак политичара на одмор или усвајање буџета институција БиХ? Вијеће министара обавило је свој дио посла, потврђује предсједавајући.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, предсједавајући Вијећа министара БиХ

“Ја се надам да ће се буџет ускоро наћи на сједници предсједништва, и да ће ући у парламентарну процедуру јер увијек је потребно неко вријеме да се то заврши.”

Након Вијећа министара, чека се зелено свјетло Предсједништва БиХ. Очигледно – на тој адреси је застој.

ДУШАНКА МАЈКИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ (СНСД)

“Према задњој информацији коју сам имала, предсједавајући, господин Додик, је позвао друга два члана Предсједништва који се нису одазвали.”

На изјаву Мајкић, члан Предсједништва БиХ Комшић оштро је реаговао.

ЖЕЉКО КОМШИЋ, члан Предсједништва БиХ

“Констатација госпође Мајкић је у потпуности нетачна. Додик као предсједавајући још није заказао сједницу Предсједништва БиХ на којој се треба усвојити буџет и већ мјесецима одбија да то уради, односно да ради свој посао”.

И члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић негира тврдње Душанке Мајкић. Очекује и тражи од Додика да закаже сједницу у складу с Пословником како би се усвојио буџет. И док се предсједавајући Предсједништва не оглашава, Џаферовић појашњава која је штета у овом случају.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, члан Предсједништва БиХ

“Наноси се штета свим оним пројектима, који су требали да буду реализирани на основу буџета и трпе сви у Босни и Херцеговини.”

Из економског угла, посљедице се мјере у стотинама милиона марака.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, економиста

“Највећу цијену наведеног плаћају грађани Босне и Херцеговине, и свакако привредници, који прије свега имају потребу за добром инфраструктуром, путном или било каквом другом.”

Шта о неусвајању буџета кажу и државни парламентарци?

АСИМ САРАЈЛИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ (СДА)

“Како је усвојен овај документ на Комисији за сарадњу с НАТО-ом, надам се да ће у духу тога Вијеће министара поступати и да ће се уз тај документ врло брзо у парламенту појавити и онај документ који се зове буџет за 2021. годину.”

МАРИНА ПЕНДЕШ, делегат у Дому народа ПСБиХ (ХДЗ)

“У којој је сада фази, ја очекујем да би то ускоро требало бити усвојено. Јер нам је свима у интересу.”

ЏЕНАН ЂОНЛАГИЋ, заступник у Заступничком дому ПСБиХ (ДФ)

“По мени једини излаз да институције бих добију утврђен приејдлог буџета за 2021. јесте ротација на мјесто предсједавајућег која ће се по распореду, ја мислим, десити у 7. мјесецу.”

ДАМИР АРНАУТ, заступник у Заступничком дому ПСБиХ (Наша странка)

“У Предсједништву сједе ДФ, СДА, СНСД, као и прошли касне са достављањем буџета. Треба питати њих због чега се тако неодговорно понашају према грађанима БиХ.”

Политичка нестабилност и блокирање свих битних државних питања у Босни и Херцеговини огледа се и у неусвајању буџета. Закони скоро да се не поштују, рокови се пробијају, пројекти пропадају. Но, нема ни санкција за политичаре, што им омогућава да одржавају статус кво.