Откази, смањене плате, отежан рад, драстичан пад промета и тиха поскупљења – тако се, економским рјечником, може сумирати пола године од проглашења пандемије коронавируса у Босни и Херцеговини. Према процјенама свјетских финансијских институција, пад БДП-а у БиХ ове године биће између три и пет посто.

Трговци, за које се може рећи да су добро прошли јер нису прекидали рад, на својој кожи су, кажу, осјетили тежину пандемије. Најтеже им је било на почетку, јер су се купци плашили да долазе па је промет доста опао. Сада се ситуација нормализује. Цијене су дизали у складу са набавним и надају се – преживјели најгоре.

СУЉОВИЋ ЏАНА, трговац

“Углавном, сналазимо се добро. Робе има увијек, никад није недостајало. Купци су бирали онолико колико им је требало. Кад се није могло излазити, чак смо доставу радили људима. Углавном смо се сналазили како смо знали и умјели”, рекла је Суљовић.

Према подацима државне Агенције за статистику, од мјесеца до мјесеца ситуација са цијенама је другачија. Највећи губици су у секторима туризма и превоза. Када поскупљења има, она у процентима нису велика, а углавном се односе на основне животне намирнице попут хљеба, млијека, уља и брашна, и на услужне дјелатности. Фенинг по фенинг – на новчаницима се итекако осјети.

Утицај коронавируса на кућни буџет можда је највидљивији у промјени свакодневних животних навика. Умјесто путовања, и трошења на ситна лична задовољства, грађани су се масовно окренули заштити здравља – маскама, рукавицама, витаминима, средствима за дезинфекцију или витамина – то такође кошта.

МУРИСА МАРИЋ, Удружење грађана “ДОН” Приједор

“Фармацеутска индустрија која није ни у једном моменту прекидала с радом, засигурно је била највећи профитер у овом периоду, зато што, почевши од ових маски којих је нестало у једном моменту на тржишту, сви правдајући то да је само Кина произвођач, одједном имамо шивање, одједном сви нешто производе”, казала је Марић.

А док цијене тихо расту, и док ријетки профитирају, плате остају исте или се смањују. Радници којима су умањена примања чак се могу сматрати срећницима, јер не спадају у црну статистику – нису међу више десетина хиљада људи који су од почетка пандемије остали без посла.Тај тренд ће се, према процјенама економиста, наставити.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, економиста

“Вјероватно ће ова цифра бити око 30 хиљада незапослених за Босну и Херцеговину, што је доста узимајући у обзир бројност наше радне снаге. Оно што је битно казати је да нас вјероватно очекује други вал. У економском смислу задњи квартал ове и први наредне године ће бити посебно тешки за
наредну годину”, објаснио је Чавагић.

Процјене Свјетске банке је да би потпуни свјетски опоравак кризе у свијету могао потрајати пет година, а што је у свијету пет година у БиХ би могло бити и пет пута више.