Центри Цивилних Иницијатива (ЦЦИ) упутили су крајем прошлог мјесеца на адресе 27 странака и четири независна кандидата у Брчко Дистрикту јавни позив за изјашњавање у вези са унапређењем резултата процеса јавне ревизије и упостављањем веће контроле трошења новца грађана од стране јавних институција.

Кандидати су позвани да се до краја предизборне кампање изјасне да ли подржавају успостављање ефикаснијег механизма праћења реализације налаза и ревизорских препорука, као и увођења система санкционисања институција и појединаца који не реализују ревизорске препоруке, саопћено је из ЦЦИ-ја.

Рок за изјашњавање је истекао, а јавно прихватање активније улоге у процесу унапређења резултата јавне ревизије и упостављања веће контроле трошења новца грађана од стране институција прихватили су: Платформа за прогрес, СББ – Савез за бољу будућност, БХ БЛОК – Социјалдемократска партија БиХ и Наша странка, Демократска фронта, Уједињена Српска, Странка демократске акције, Народ и правда, Српска демократска странка, Хрватска демократска заједница 1990, Социјалистичка партија, Заједно за Брчко – Социјалдемократе БиХ и Брчанска иницијатива, Странка за БиХ и независни кандидат Адмир Бегановић.

Одговоре нису послали: Хрватска демократска заједница БиХ, Савез независних социјалдемократа – ДЕМОС, Савез за нову политику, Српска радикална странка ВШ, Напредна српска, Сељачка странка, Партија привредног прогреса БД БиХ, Демократски народни савез, Партија демократског прогреса, Отаџбинска странка, Хрватска сељачка странка, Демократски центар РС, БХ Унија социалдемократа БиХ, Народни демократски покрет, Либерална странка БиХ, и независни кандидати Ахмад Икановић, Сабира Мујкић и Мирнес Ферхатбеговић.

“Јавно изјашњавање политичких кандидата да ће подржати унапређење резултата процеса јавне ревизије у Брчко Дистрикту, сматрамо прихватањем активније улоге у процесу ревизије, те јавним обећањем да ће заступати активности које ће повећати степен имплементације ревизорских препорука, а све у циљу транспарентног трошења јавних средстава”, кажу у ЦЦИ.

Анализом процеса јавне ревизије у Брчко Дистрикту уочена је потреба за успостављањем ефикаснијег механизма праћења реализације налаза и препорука датих од стране Канцеларије за ревизију јавне управе и институција у Брчком. У четверогодишњем периоду ревидираним институцијама упућено је 1687 препорука, од чега је реализовано свега 33 посто препорука, а значајан број нереализованих препорука се понавља из године у годину. Како би резултати процеса јавне ревизије били учинковитији, потребно је успоставити механизме за санкционисање институција и појединаца који не реализују препоруке дате од стране Канцеларије за ревизију.

ЦЦИ ће се и у наредном периоду активно бавити овом проблематиком, настојећи у сурадњи са свим актерима идентификовати простор за унапређење процеса, што би у коначници довело до ефикаснијег трошења јавних средстава, наводи се у саопћењу.