Умјесто ревакцинације – истрага. Окружно јавно тужилаштво у Приједору формирало је предмет, након што је у приједорском Дому здравља пропало и уништено хиљаду и три стотине доза вакцине “Спутњик Ве”. Због нестанка електричне енергије у Дому здравља, више пута је прекинут хладни ланац, а истрага би требало да утврди одговорност и могуће пропусте надлежних у складиштењу вакцина.

У приједорском Дому здравља правосудни и полицијски органи тренутно раде на расвјетљавању чињеница чија је одговорност пропадање 1300 доза вакцина Спутњик В,након што је прекинут хладни ланац њиховог чувања нестанком електричне енергије. Нејасно је како није дошло до аутоматског напајања агрегатом.

У Институту за јавно здравство Републике Српске навели су како вакцине нису чуване у замрзивачу који је обезбиједио Институт, него у оном који су имали у Дому здравља. Још чекају и званични извјештај из Приједора, који се, између осталог, односи и на број људи који су примили вакцину након што је хладни ланац прекинут. Незванично, таквих је 140. У Институту наводе да вакцина има рок од два сата да се искорити након отапања. Истовремено, овим је за другу дозу остало ускраћено 1500 Приједорчана старијих од 65 година.

Премијер Републике Српске наложио је ресорном министру и градоначелнику Приједора да хитно испитају овај инцидент, наводећи како је овакав пропуст недопустив.

Надлежни увјеравају како нема разлога за страх, те да ће грађанима који чекају ревакцинацију бити обезбијеђен други термин за примање вакцине, иако рок за ревакцинацију истиче након 21-ог дана. Кашњење од неколико дана, тврде, неће угрозити саму здравствену заштиту од ковида особе која чека на другу дозу.