И док се ситуација са коронавирусом на подручју Унско-санског кантона из дана у дан компликује, додатну опасност би могло представљати и 55 миграната позитивних на коронавирус који су напустили карантин у Миралу, и за које се тренутно не зна гдје су. Кантоналне власти позивају на одговорност управитеља овог кампа. Са друге стране, они који управљају овим кампом, одговорност пребацују са једне на другу страну.

Данас је у кантоналној болници у Бихаћу отворен и четврти ковид одјел. Број заражених из дана у дан расте. Гужве испред домова здравља постале су свакодневна слика, а цијелу ситуацију би додатно могло отежати и 55 заражених миграната који су отишли из Мирала.

НЕРМИНА ЋЕМАЛОВИЋ, министрица здравства Унско-санског кантона

“Преко ограде су прескочили. Они су сада ставили неке лимене ограде и спријечили даљи излазак. Налазе се на улици и угрожавају здравље наших грађана.”, рекла је Ћемаловић.

А ван центара се укупно у овом тренутку на подручју УСК налази око двије хиљаде мигранта и нико нема праву слику њиховог здравственог стања. Власти Унско-санког кантона траже утврђивање одговорности за овај пропуст, а износе и тешке оптужбе на рачун управитеља кампа.

МУСТАФА РУЖНИЋ, премијер Унско-санског кантона

“С наше стране је јасан став да је то било организирано, да се такви људи пусте. Имали смо примјере ковид обољелих миграната и у Седри и у Борићима, гдје се тако нешто није могло десити. Ти кампови се затворе, фиксирају и нема излаза. Ја позивам да се Тужилаштво УСК укључи”, казао је Ружнић.

Из ИОМ-а и Службе за послове са странцима нису жељели давати изјаве. Међутим, како неслужбено сазнајемо, мигранти су Мирал напустили прије него што су стигли резултати тестирања. Из полиције кажу да је јако тешко контролисати улазак и излазак из овог кампа, те да они над тим немају надлежност.

АЛЕ ШИЉДЕДИЋ, гласноговорник Управе полиције УСК

“Није то сабирни логор, није то затвор. Наравно да се мора омогућити та флуктуација, пролазак. Они су и у прије улазили, излазили, одлазили у гејм и враћали се”, истакао је Шиљдедић.

И овај догађај је још једна потврда да се мигрантском кризом у Босни и Херцеговини не управља на прави начин откако су први мигранти незаконито ушли на њену територију.