Судбина именовања Кристијана Шмита за новог високог представника све је неизвјеснија. Раније јасан став Русије да ОХР мора бити затворен, потврдио је и амбасадор ове земље у БиХ, тако да њемачки приједлог да Кристијан Шмит постане насљедник Валентина Инцка неће подржати. Ко ће и када наслиједити Валентина Инцка?

ИГОР КАЛАБУХОВ, амбасадор Русије у БиХ

Наш принципијелни став је да ОХР мора бити затворен и не морају причати о новом представнику БиХ. Нећемо подржати именовање господина Шмита.

Њемачка није успјела испреговарати с Русијом Шмитово именовање, након што је приједлог званично објавила још почетком године. Без договора и јасног става Русије нема ни насљедника Валентина Инзка. Познато је да се именовање не може постићи без договора свих чланица Вијећа за проведбу мира. Када ће он бити постигнут не знају ни кључни актери, који ситуацију правдају тиме да су транзиције попут ове склоне ОХР-у.

АМБАСАДА САД-а

Критерији 5+2 комплементарни су с путем БиХ ка ЕУ. Управо сада је вријеме за поновно фокусирање на испуњавање ових задатих критерија, а не за шпекулације. Транзиција руководства је нормални дио функционирања било које институције, а и раније су се дешавале у ОХР. За додатне информације, упућујемо Вас на Уред високог представника.

Амбасада Велике Британије

Не желимо нагађати о именовањима. Било које именовање новог високог представника при ОХР-у би било предмет разговора с партнерима и одговарајуће процедуре прије доношења било које одлуке.

Иницијатива за именовање Кристијана Шмита за високог представника у БиХ од самог је почетка осуђена на пропаст, тврде из Института за блискоисточне и балканске студије. Наводе да је ово самостална акција њемачке Канцеларке Ангеле Меркел.

ЗИЈАД БЕЋИРОВИЋ, Међународни институт за блискоисточне и балканске студије

Она је покушавала на неки начин направити договор да би он поставо високи представник, али је познато у Њемачкој политици да уколико желите нешто да постигнете на вањско-политичком плану то мора бити усаглашено прије свега између ЦДУ-а и СПД-а. Чак иако су га неке земље формално подржале ипак постоје, како тврди резерве према њему јер би функцију могао обнашати пристрасно.

Међутим, симптоматично је и то да је Кристијан Шмит поново номиниран за заступника у Бундестагу у име ЦДУ-а.

ЗИЈАД БЕЋИРОВИЋ, Међународни институт за блискоисточне и балканске студије

Тако да ни он сам није увјерен да може бити изабран за Високог представника и зато је дао сагласност да поново буде кандидиран за њемачког заступника у Бундестагу.

Шмит или неко други, но, питање је када? Одговор који ћемо дуго чекати, а до тада тешко је испунити став Русије да ОХР затвори своја врата, закључују наши саговорници.

ХАРИС ЋУТАХИЈА, политички аналитичар

Сигурно је да Босна и Херцеговина неће остати без Уреда ОХР-а зато што нису испуњени услови из Агенде “5+1” посебно посљедњих неколико година гдје постоје најаве тзв. мирног разлаза.

Инзко ће, по свему судећи, уписати најдужи стаж на позицији Vисоког представника у БиХ. Његов насљедник, како закључују наши саговорници, могао би бити предмет дипломатске трговине свјетских сила, које имају све више отворених питања.