Избор градоначелника и приједлог о ротирајућем градоначелнику још увијек је једна од главних политичких тема у граду на Неретви, али и код босанскохерцеговачке јавности. За сутра је најављен наставак више пута прекидане прве сједнице Градског вијећа, а запело је на избору градоначелника. Након завршеног првог тајног круга гласовања у утрци за други круг остали су ХДЗ-ов Марио Кордић и Златко Гузин испред Коалиције за Мостар.

Иако су испали из утрке, Бх. блок не одустаје од градоначелничке позиције, па макар и трећину мандата. До позиције желе доћи кроз понуђени споразум о ротирајућем градоначелнику, који још није потписан с другим странкама.

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједник СДП-а

“Ово је заиста покушај неког рјешења гдје ми покушавамо да се окренемо рјешавању проблема и да сви заједно радимо на рјешавању проблема у Мостару, на еуропском Мостару”, рекао је Никшић.

Оно што грађанске опције желе макнути с виших разина власти, доносе на локалну адресу, а идеју је подржао бошњачки СДА. С обзиром на то да је ХДЗ одбио споразум, постаје јасно тко с ким улази у игру.

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједник СДП-а

“Ми смо јасно рекли да овисно о ономе тко ће прихватити причу о споразуму, да ће од тога зависити и наш однос према њима, кад се буде гласало у вијећу”, додао је Никшић.

Кључно је питање имају ли Бх. блок и Коалиција за Мостар потребних 18 руку у Вијећу и каква нас сједница сутра чека.

БЕРИСЛАВ ЈУРИЧ, новинар

“Сад можемо очекивати да се ХДЗ не појави на сједници, или да се огласи ОХР, или да се не огласи ОХР, па можемо очекивати да Бошка Ћавар која се из жене која је крива за све послије избора претворила у хероја и сви гледају у њену руку. У Мостару је и немогуће могуће”, објаснио је Јурић.

А данас је било немогуће добити информацију одржавају ли се састанци између странака уочи сједнице и је ли споразум договорен. Из СДА су нам казали да питамо Бх. блок. Из Наше странке не желе коментирати. Једино је за сада сигурно да је ХДЗ-у, без којег нема двотрећинске већине споразум протууставан и непроводив те да се њиме руши изборна воља грађана.

ИВАН ЗЕЛЕНИКА, предсједник Градског вијећа Мостар (ХДЗ БиХ)

“Ако ћемо се овако играти и ако ћемо овако мијењати мишљења и постављати ствари, од тога грађани заиста неће имати ништа”, истакао је Зеленика.

Уколико овакво стање потраје ускоро неће имати ништа, барем не они упослени у градским институцијама који чекају своје плаће, не заборављајући да градски прорачун још увијек није усвојен. Није тешко препознати како су челници главних политичких опција већ и преко Мостара у изборној 2022. години. Хоће ли Мостарци и након 12 година плаћати цијену односа челника главних политичких опција? С оваквом политиком, све је могуће.