Федерална управа цивилне заштите почетком наредне седмице расписаће тендер за монтирање и пуштање у рад стотину респиратора који су набављени преко фирме “Сребрена малина”.

Након што је Институт за метрологију из другог пута дао зелено свјетло респираторима, и даље се чека да буду распоређени у здравствене установе. Тужилаштво БиХ проводи истрагу ради утврђивања евентуалних незаконитости током набавке ових уређаја.

Федерална управа цивилне заштите тражиће фирму која би требало да монтира респираторе у здравственим установама, да их верификује и да обучава
особље. Признају да им је циљ да што прије распореде машине за које је Институт за метрологију БиХ из другог пута утврдио да се могу користити у
јединицама интензивне његе.

Подсјећамо, Институт за метрологију Босне и Херцеговине првобитно није био децидан када је у питању намјена набављених респиратора. Навео је да произвођач посједује сертификат о усклађености система квалитета те да спадају у уређаје високог ризика. Недавно је из Института отишло другачије мишљење – респиратори се могу користити у јединицама интензивне његе и одговарају пацијентима обољелим од ЦОВИД-а 19. Откуд промјена?

ЗИЈАД ЏЕМИЋ, равнатељ Института за метрологију БиХ

“У документацији која нам је стигла у првој гарнитури, у том сету није било свих детаља. Један сет докумената је био у кутијама вентилатора. Кад су они отворили,пошто знате да је био проблем око складиштења. Кад су отворили неке од пакета, отворили су три пакета, па нам доставили сву документацију, онда је на бази додатне документације ми смо доставили и додатну информацију након које нема апсолутно никакве сумње”.

Из Института поручују да се исправност опреме провјерава искључиво на основу документације коју је доставио произвођач. Упиру прст у Агенцију за лијекове, уз тврдње да је на њих ред да унесу респираторе у регистар. Из Агенције за БХТ1 одговарају да увозник, у овом случају фирма Сребрена малина, може, али нема обавезу да упишереспираторе у регистар медицинских средстава. Пошто се ради о интервентном увозу, била је потребна самосагласност Агенције и серификат о квалитету, те да, што се њих тиче, законски нема препрека.

И док се чека расплет овог случаја, стотину респиратора се и даље налази у складишту у сарајевском насељу Рајловац. Здравствене установе у Федерацији БиХ доставиле Федералној управи цивилне заштите списак потреба. Испоставило се да су тражиле више респиратора него што је набављено.

Укупно дакле могу рећи да је исказана потреба за 157 респиратора. Ми имамо на стању 100 респиратора и у сарадњи са федералним Заводом за јавно здравство извршиће се подјела по кантонима.

Вјештак Тужилаштва Босне и Херцеговине прије неколико мјесеци утврдио је да респиратори не посједују минимум потребних карактеристика за адекватан третман пацијената у јединицама интензивне терапије. О употребљивости респиратора који су плаћени 10 и по милиона марака и надлежни су давалиопречне изјаве, а остало је доста недоумица. Истрагом, у којој је до сада испитано више десетина свједока, обухваћени су и премијер Федерације Босне и Херцеговине, Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управецивилне заштите, Фахрудин Солак и директор фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић. Осумњичени су за удруживње ради чињења кривичних дјела,
злоупотребу положаја и прање новца. Суд Босне и Херцеговине недавно им је укинуо мјере забране.