Након објављених резултата избора у Мостару, законски рок за сазивање прве сједнице Градског вијећа истиче крајем идуће седмице.

Након информације да је локално руководство ДФ-а у Мостару суспендирало све активности ове странке унутар Коалиције за Мостар, данас нови детаљи.

ХАРИС НАЗДРАЈИЋ, потпредсједник Градског одбора ДФ-а Мостар (Коалиција за Мостар)

“Остајемо јединствени, а све због неопходног пробосанскохерцеговачког јединства у Мостару и да обезбједимо релевантну преговарачку позицију за градоначелника Златка Гузина за будућег градоначелника Мостара”, рекао је Наздрајић.

САЛЕМ МАРИЋ, предсједник Градског одбора СДА Мостар (Коалиција за Мостар)

“Нажалост, задњих дана смо били свједоци јако ружних и лоших порука од појединаца, а вјеројатно плански организовани како би се разбило наше јединство, али и јединство између нас и БХ блока”, казао је Марић.

Поручили су како се Коалиција ипак не распада и позвали БХ Блок да заједничким снагама креирају потребно јединство у Мостару. Но, хладан туш била је изјава Бошке Ћавар, будуће вијећнице из Наше странке, односно БХ Блока, која је казала да на њену руку не могу рачунати.

БОШКА ЋАВАР, Наша странка

“Да БХ блок иде у коалицију с СДА. Ја нисам присталица тог начина коалирања. Не бих подигла руку за такав начин”, истакла је Ћавар.

Додала је да је њен избор искључиво Ирма Баралија, кандидаткиња Наше странке. С друге стране, ХДЗ БиХ је увјерен да ће нови градоначелник, као изборни побједник, бити Марио Кордић.

СЛАВЕН ЗЕЉКО, предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ Мостар

“Градоначелник, не да ћемо инсистирати на томе, него ћемо га изабрати”, нагласио је Зељко.

Зељко додаје да разговори с другим странкама трају иако за ХДЗ изборни процес још није готов. Подсјећамо, у Тужитељству ХНЖ-а формирано је девет предмета, а везани су за крађу гласова на изборима и фиктивним пријавама грађана. О потенцијалним крађама Коалиција за Мостар приопћењем је начелно осудила изборне преваре, ако их је било.

САЛЕМ МАРИЋ, предсједник Градског одбора СДА Мостар (Коалиција за Мостар)

“А то да нетко некога већ прозива лоповима, а дају изјаве они који су већ лопови и лежали су у затвору, а нас зову лоповима. Е то неће моћ тако лако проћи”, јасан је Марић.

Тко је на овим изборима лопов, тко жртва и хоће ли бити промјена у мандатима требале би одлучити институције. А тко ће с ким у коалицију, колико су хомогене постојеће, тко ће кога подржати за новог градоначелника и тко ће чинити већину – пробосански, прохерцеговачки или промостарски блок сазнат ћемо врло брзо.