Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је данас поводом протеста грађана у Тузима и отварања угоститељских локала, упркос забрани због епидемиолошке ситуације, како никоме неће дозволити “хајдучију”.

“Ова влада неће дозволити никоме да спроводи хајдучију, јер нико не може бити јачи од државе”, рекао је Кривокапић у обраћању јавности.

У општини Тузи је након вишесатне блокаде, успостављен нормалан саобраћај. Предсједник те општине Ник Ђељошај рекао је ће се грађани разићи кућама, а угоститељски објекти наставити са радом.

Он је најавио да ће током дана разговарати са представницима Владе Црне Горе и додао да је ово привремено рјешење.

Грађани су данас предвођени Ђељошајем протестовали и нису дозволили полицији да затвори локале који су јутрос отворени.

Кривокапић је у обраћању навео да “ово што се дешава у Тузима не служи на част никоме”.

“Институције државе морају да функционишу на читавој територији Црне Горе поштујући закон и Устав. Не желим да оптужујем никога за ову активност, али је индикативно да је предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај желио да овај здравствени проблем преведе у политички”, рекао је Кривокапић.

Ђељошај је, заједно са грађанима, јутрос блокирао главни пут у том граду у знак протеста након што је полиција покушала да затвори угоститељске објекте због мјера које је јуче донијело Министарство здравља.

Сви угоститељски локали у Тузима су јутрос отворени, упркос мјерама Министарства здравља за сузбијање корона вируса.

Ђељошај је синоћ оцијенио да је одлука о затварању локала политички мотивисана.

У оквиру оштријих мјера које су јуче проглашене у Црној Гори, од данас се затварају локали у Тузима, Даниловграду и Бару.

Надлежни су, између осталога, одлучили да забране рад угоститељских објеката у Тузима и Даниловграду, иако у тим општинама није велики број обољелих од Цовид-19. Претходних дана велики број грађана Подгорице је ишао у те општине, које су близу, јер су у Подгорици затворени угоститељски објекти.

На питање зашто сматра да је ријеч о политичкој одлуци, Ђељошај је јутрос за РТЦГ рекао да ни у једној другој општини која има исти број обољелих није донијета одлука о затварању угоститељских објеката.

“Незванично сам чуо да је одлука донесена јер дио грађана Подгорице долази на кафу у Тузима. То није проблем Општине Тузи, већ институција”, рекао је Ђељошај.

Подгоричко тужилаштво формирало је синоћ предмет против Ђељошаја након што је објавио на Фацебооку да угоститељски објекти неће бити затворени.