Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини приједлог за разрјешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића.

Он је у приједлогу навео да је јавно дјеловање Лепосавића од избора на функцију министра 4. децемпросинца бра одступало од службених ставова Владе и Споразума лидера три побједничке коалиције из рујна 2020., који су потписали Кривокапић (Коалиција “За будућност Црне Горе”), Алекса Бечић (“Мир је наша нација”) и Дритан Абазовић (“Црно на бијело”), што је била програмска основа за формирање Владе.

Кривокапић појашњава да је овим споразумом предвиђено да ће нова демократска власт одговорно проводити све међународно признате обавезе, потпуно и посвећено реализирати све реформе неопходне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

“У том смислу уважавање међународних судских инстанци од суштинске је важности за прихваћање основних цивилизацијских постулата на којима се заснива ЕУ”, навео је Кривокапић и додао да је Лепосавић својим одговором на догађаје у Сребреници допринио расту међуетничких тензија у Црној Гори.

Кривокапић је истакнуо да је нарушена обвеза Црне Горе проистекла из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ којом се ова земља обвезала на пуну сурадњу с Хашким трибуналом, исказано је непоштовање Резолуције Еуропског парламента о Сребреници и Декларације из 2009. којом је овај документ прихватила Скупштина Црне Горе.

“Не улазећи у особно мишљење које Лепосавић има о ратним догађајима у бившој Југославији, сматрам да постоји објективна одговорност за овакво његово чињење и да је био дужан да као министар задужен за област правде и мањинских права, искаже посебан сензибилтет у односу на правомоћне судске одлуке и осјећаје мањинских народа у Црној Гори”, навео је Кривокапић.

Премијер је још јучер затражио оставку и покренуо поступак смјене министра правде Владимира Лепосавића због његове изјаве да ће “признати да је у Сребреници почињен геноцид када се то недвосмислено утврди” и оспорио легитимитет суда у Хагу.