Портпарол Покрета Самоопредјељење (ПС) Перпарим Криезиу изјавио је да ће лидер те странке Аљбин Курти бити кандидат за посланика и премијера Косова на изборима заказаним за 14. фебруар.

Упитан да ли ц́е Курти бити носилац листе, имајући у виду посљедњу одлуку Уставног суда Косова, Криезиу је рекао да Куртију та одлука не ускраћује могућност да се кандидује.

“У апсолутном смо праву да на листу кандидата за посланике уврстимо предсједника Куртија и нашу чланицу Предсједништва Аљбуљену Хаџиу. Упркос намјерној магли у јавној расправи о посљедицама пресуде Уставног суда, она заправо не представља никакво ускрац́ивање права да буду изабрани, наиме да се кандидује на изборној листи”, рекао је Криезиу за приштинске медије.

Према његовим ријечима, та оцјена се заснива на чињеници да њихови случајеви нису били предмет разматрања од стране Уставног суда.

“Друго, зато што нису осуђени на затвор како би повукли паралелу са случајем Етема Арифија, вец́ су осуђени на условну, односно алтернативну казну, за коју Кривични законик није предвидио правне посљедице”, рекао је Криезиу.

Међу правним стручњацима на Косову постоје различита мишљења у вези са могућностима да се одлуком Уставног суда Куртију онемогућава кандидовање за посланика и за премијера Косова.