Кризни стожер Министарства здравства, рада и социјалне скрби Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ) затражио је проглашење стања природне и друге несреће, због погоршања епидемиолошке ситуације у вези са ширењем коронавируса.

Епидемиолошка ситуација у ХНЖ-у се усложњава, број обољелих је у порасту, а евидентно је кршење и непоштивање мјера и препорука које је прописао Кризни стожер Федералног министарства здравства и Кризног стожера Министарства здравства, рада и социјалне скрби ХНЖ-а, наводи се у приопћењу.

Завод за јавно здравство ХНЖ-а задужен је да припреми свеобухватну информацију о тренутној епидемиолошкој ситуацији на основу које ће бити затражено проглашење стања природне и друге несреће.

Из Кризног стожера наводе да ће тај приједлог затим доставити Жупанијском стожеру цивилне заштите, који је, сукладно Закону о заштити људи и материјалних добара од природних и других несрећа, овлаштен Влади ХНЖ-а поднијети приједлог за проглашавање природне и друге несреће.

Кризни стожер наглашава да је заштита од заразних болести дужност јединица локалне самоуправе – опћина, градова, жупанија и Федерације БиХ, здравствених установа, завода здравственог осигурања, носитеља приватне праксе, привредних друштава и других правних и физичких особа, а неподузимање мјера прописаних Законом о заштити пучанства од заразних болести кажњиво је сукладно наведеном закону.