Кризни штаб Министарства здравства Босанско-подрињског кантона (БПК) Горажде на данашњој сједници разматрао је епидемиолошку ситуацију на подручју тог кантона те у складу с тим донио одређене препоруке које ће бити упућене Влади БПК Горажде на коначно усвајање.

Како је истакнуто на сједници, на подручју БПК Горажде тренутно је повољнија епидемиолошка ситуација, а укупно је активно 80 случајева коронавируса.

Охрабрујућом је оцијењена чињеница да је све мањи број пацијената који имају потребу за хоспитализацијом те је наглашено да се на болничком лијечењу налази укупно 21 особа. Десет пацијената је у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС), док се 11 особа налази на лијечењу у Цовид одјелу Кантоналне болнице.

У ванболничком изолаторију Ђачки дом тренутно нема хоспитализираних пацијената и он је привремено затворен, а како је речено, уколико се укаже потреба, он ће поново бити стављен у функцију.

Разматарајући наредбе које истичу сутра, Кризни штаб препоручио је продужење мјера о ограниченом кретању у периоду од 21 до 5 сати ујутро, ношење заштитних маски те ограничењу броја особа на отвореном и у затвореном простору, док је за одвијање наставе у основним и средњим школама на подручју кантона, предложен повратак ученика у школске клупе.

”Највише смо данас расправљали да ли примијенити А или Б модел наставе, а након сагледавања цјелокупне епидемиолошке ситуације те достављеног мишљења министарства за образовање и Завода за јавно здравство БПК Горажде, Кризни штаб упутио је према Влади БПК Горажде препоруку да се ученици од понедјељка врате у школске клупе. Остале мјере које остају и даље на снази, с обзиром да су оне усклађене са федералном наредбом”, казао је ресорни министар Ениз Халиловић.

С обзиром да је на адресу штаба упућен низ питања о помјерању периода ограниченог кретања, Халиловић је нагласио да кантонални штаб не може мијењати ту наредбу.

”Ми као Кризни штаб БПК Горажде не можемо доносити различите мјере у односу на федералне, а уколико он донесе другачије мјере, ми ћемо то ускладити на нивоу кантона”, казао је Халиловић.