Кризни штаб Министарства здравства Зеничко-добојског кантона, узимајући у обзир погоршање епидемиолошке ситуације у БиХ, донио је три нове наредбе, а једна од тих наредби је и забрана организација било каквих забава у поводу Међународног дана жена, 8. марта.

Наложено је надлежним инспекцијским и полицијским органима да појачају надзор над провођењем прописаних епидемиолошких мјера, посебно у угоститељским објектима и тржним центрима.

Наложено је свим домовима здравља у ЗДК да што хитније успоставе систем активног праћења обољелих у кућним условима у складу са одредбама Ревидираног кризног плана поступања у условима пандемије вируса Цовид-19.

Члан Кризног штаба и директор Института за здравље и сигурност хране Зеница Сенад Хусеинагић рекао је да су нове наредбе донесе с циљем да се осигура што боље провођење протуепидемијских мјера.

“Наредба везана за забрану организације осмомартовских забава је превентивне нарави, како би се смањио ризик од евентуалног ширења инфекције. Нажалост, морат ћемо у условима пандемије обиљежити 8. март на другачији начин како бисмо смањили ризик од преношења болести јер управо скупови такве врсте представљају највећи ризик”, казао је Хусеинагић.

Посљедњих седам дана у ЗДК регистровано је око 400 нових случајева инфекције, али Хусеинагић истиче да проблем није укупан број случајева, јер је тај број раније бивао знатно већи, него су проблем тешки случајеви који значајно оптерећују здравствене установе.

“Без обзира што је Кантонална болница Зеница значајно повећала капацитете за интензивно лијечење, ти капацитети су при крају. Стога је донесена наредба да домови здравља убрзају примјену новијег приступа, а то је да пацијенти не буду препуштени себи него под активним праћењем здравствених професионалаца”, рекао је Хусеинагић.

У КБЗ-у тренутно је хоспитализован 91 пацијент са дијагнозом Цовид-19. Ради се о пацијентима са средње тешком и тешком клиничком сликом, а то подразумијева пацијенте са обостраном упалом плућа и пацијенте који требају кисеоничку потпору.

Начелница Одјела за инфективне болести КБЗ-а Елдира Хаџић рекла је да се чак 90 посто пацијента налази на кисеоничкој потпори, а остатак су пацијенти који су у завршној фази лијечења.

“Углавном се хоспитализирају старији пацијенти, мада задњих дана имамо и нешто млађе пацијенте, и то су пацијенти који су дуготрајно лијечени у кућним условима, послије 10. дана болести, и онда након пар дана дође до смртног исхода”, рекла је др. Хаџић, саопћено је из Пресс службе ЗДК.