Министарство здравства Кантона Сарајево усвојило је интерни протокол лијечења пацијената, акутних ковид пацијената и пост ковид пацијената, тако да ће све јавне здравствене установе имати овај протокол, казала је на данашњој прес-конференцији чланица Кризног штаба Министарства здравства КС Денаида Овчина-Шабановић.

Додала је да ће све приватне здравствене установе са веб странице Министарства здравства КС моћи добити те протоколе којима ће се руководити.

Овчина-Шабановић је саопћила да остаје на снази забрана посјете старачким домовима у Кантону Сарајево.

”Кризни штаб КС остаје при одлуци везано за посјету старачким домовима, дакле остаје на снази забрана, по чему се разликујемо од федералних препорука и наредби Кризног штаба”, казала је.

Члан Кризног штаба Министарства здравства КС Еднан Дрљевић казао је да је пораст броја заражених посљедица зимских празника, али и топлог времена због чега су се грађани опустили.

”Молимо грађане да се стрпе јер ми смо земља која најлошије стоји са вакцинацијом у Европи, тако да нам треба период од још неколико мјесеци да проводимо ове класичне мјере које смо до сада проводили. Уколико се то не буде могло провести, пооштрит ћемо неке мјере. Морат ћемо уводити и неке казнене мјере. Надамо да ће овај наш апел уродити плодом и да неће морати долазити до пооштравања мјера”, казао је Дрљевић.

Нагласио је и да је ријешен такозвани пут пацијента.

”Усвајањем ових протокола на стручан начин смо ријешили такозвани пут пацијента и за ковид обољеле и пост ковид пацијенте”, казао је Дрљевић.