Иако се у Кантону Сарајево посљедњих дана биљежи значајан пад броја активних случајева KОВИД-19, то никако не треба да нас наведе на опуштање у примјени препоручених мјера, већ напротив потребно је да их сви заједно свакодневно и континуирано примјењујемо поручили су чланови Кризног штаба Кантона Сарајево.

У Кантону Сарајево до данас је забиљежено присуство коронавируса код 3.584 особе. Од овог броја опоравиле су се 2.832 особе, док су 63 преминуле. Број тренутно активних случајева је 689 особа, а што представља и има значајну тенденцију пада укупног броја обољелих од ЦОВИД-19.

Ипак, упркос опадању броја обољелих, односно подацима који су наведени, Кризни штаб Министарства здравства КС за праћење и анализу ситуације изазване новим коронавирусом поновно упућује становницима Кантона Сарајево позив на опрез, те поштивање актуелних препоручених мјера.

Кризни штаб је одржао данас састанак са којег је још једном подсјетио све нас на препоручене хигијенско-епидемиолошке мјере, а које се тичу: обавезног ношења маски у затвореном простору, држања дистанце од најмање два метра, сталног и континуираног одржавања хигијене руку и простора у којем се борави, као и његово стално провјетравање те избјегавање свих врста окупљања у затвореном, али и на отвореном.

Наглашавају како је потребно континуирано примјењивати наведене мјере, баш онако како се то радило у вријеме протеклих вјерских благдана, када су наши грађани показали личну одговорност, али и одговорност према својим најближима, чувајући тако своје и њихово здравље. Оваквим одговорним понашањем су директно утицали на поменути значајан пад броја новозаражених у нашем кантону те тиме се показали добрим индикатором да су мјере поштиване.

Такођер, истичу и како су у току појачане инспекцијске активности и контроле над радом посебно угоститељских објеката, јер су то мјеста на којима најчешће долази до окупљања без поштивања препоручених епидемиолошких мјера.

Ипак, поручују како је у наредном периоду неопходно да сви заједно будемо на опрезу, јер се у скоро свим европским државама биљежи пораст броја заражених коронавирусом, а што због порозности наших граница може имплицирати нове импортоване случајеве заразе широм наше земље.

С тим и вези, из Кризног штаба подсјећају да су у посљедњем интензивнијем валу заразе у КС, прије свега, регистрирани импортовани случајеви из сусједних земаља, посебно Републике Србије, док је релевантан број случајева забиљежен и из скандинавских држава, као и из Холандије, Нјемачке, Хрватске, Црне Горе и Турске.