Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево изражава забринутост и бојазан шта може донијети период од наредних 14 дана, колико траје период инкубације, након блиских контаката који су се десили током Курбан бајрама у Босни и Херцеговини.

“Посебно забрињава чињеница да су млађе особе и становништво средње животне доби најчешће првообољели у породицама, који затим преносе даље коронавирус на чланове породице. Према подацима епидемиолошке службе Завода за јавно здравство Кантона Сарајево, неријетко они имају симптоме – повишена температура, кашаљ, слабост, малаксалост, узимају лијекове за смањење температуре, а не изолирају се благовремено од својих укућана, па чак и одлазе на посао и имају блиске физичке контакте“, стоји у реаговању Кризног штаба Министарства здравства КС.

Из Штаба наводе како је евидентирана, због блиских физичких контаката на радном мјесту, појава кластера обољелих унутар институција и радних организација.

”Ово је посебно видљиво у посљедње вријеме, унаточ томе што је наредбама прописано свим правним и физичким особама, које запошљавају више од 20 упосленика, да донесу кризни план приправности и одговора на појаву коронавируса, а у складу са смјерницама Завода за јавно здравство Федерације БиХ и Завода за јавно здравство КС”, напомиње се у саопћењу.

“Стога, у преосталим данима Курбан бајрама, упућујемо поновни апел грађанима Кантона Сарајево да избјегавају велика породична окупљања, блиске контакте, посебно љубљење и грљење, као и да на мјестима високог ризика преноса вируса као што су: вјерски обреди и вјерска догађања, јавни градски превоз, окупљања у затвореним просторима, затим свадбени салони, плаже и базени, обавезно носе заштитне маске и држе физичку дистанцу он најмање 1,5 метар“, наводе из Кризног штаба Министарства здравства КС.